Духовен център търси земя за работа на наркозависими

Животът

17-12-2015, 18:04

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Милена Радойчева

Всичко от Автора

В момента в "Свети Боян Енравота" в "Аспарухово" работят с 10 души

Православният център за духовно обгрижване на наркозависими "Свети Боян Енравота" в кв. "Аспарухово" да бъде изместен извън града, имат желание от екипа, който работи със зависимите. В момента центърът разполага с две помещения, предоставени безвъзмездно от Областна управа и Варненската митрополия, които обаче се оказват недостатъчни.

Идеята е той да бъде базиран на място, където има свободна земя, която може да бъде обработвана. Така наркозависимите ще могат да работят и произвеждат продукция, която да продават и да осигуряват издръжката на центъра, обясни отец Михаил, който е един от ангажираните в програмата за работа с нуждаещи се от помощ. Обсъждат се различни варианти, но все още е твърде рано за предприемане на някакви стъпки, заяви духовникът и допълни, че православният център и сдружение "Отвори очи", което го подпомага в дейността, разчитат предимно на помощ от спомоществователи и приятели.

Представители на сдружението са посетили подобен център в Гърция, от който са почерпили добри практики. Там например зависимите не се следят непрекъснато. Има супервайзори, които дават напътствия в групата, обясни отец Михаил. За разлика от България обаче, южната ни съседка полага грижи за наркозависите и финансира терапиите, които провеждат.

В момента във варненския център работят с 10 души, като за последните десетина години през него са преминали около 200. Докато преди средната възраст е била 28 години, то сега вече е 35 години. Успеваемостта на програмата пък е 53%, информира Цветелина Мицова от сдружение "Отвори очи". Центърът вече е лицензиран от Националния център за наркомомании, което означава, че през 2016 г. ще получи финансиране за дейността си. Така на практика четирима души ще могат да се включат безплатно в програмата.