Няма да се чака за направления, успокои зам.-министър Шарков

Животът

17-12-2015, 15:07

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Лекуват с кибернож и във Варна

В средата на 2016 г. започва реалното изпълнение на проекта за спешна помощ

Няма основание за чакане за направления. Това заяви във Варна заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньор Шарков относно информации, че здравноосигурените пациенти ще трябва да чакат с месеци за направления. "Всички основни дейности, които касаят прегледи при остри заболявания и профилактики си остават в основния пакет за извънболничната помощ. В допълнителния пакет са дейностите, които касят уреждане на отношения с експертни лекарски комисии - изобщо неща, за които и досега на практика хората са чакали", обясни заместник-министърът.

Той допълни, че целта е да се премахне този регулативен стандарт, както вече са предприети стъпки за премахването на лимитирането при финансирането на болниците. С въвеждането на електронната здравна карта всеки ще има своя пакет от необходими профилактични прегледи и изследвания в рамките на една година и сам ще може контролира неговото изразходване, коментира още д-р Шарков.

Той информира, че за дейнсотите, свързани с онкологията, вече няма да се разчита само на клинични пътеки и бюджета на здравните заведения, но ще се заделят и целево средства от бюджета на Здравната каса. Отделно в бюджета на касата за 2016 г. има около130 милиона лева повече и още над 300 милиона лева, които са в резерва, които според зам.-министъра могат да бъдат насочени към високотехнологични дейности.

Около средата на следващата година се очаква да започне реалното изпълнение на проекта за спешна помощ, който предвижда доставяне на 400 нови линейки, модернизиране на спешните отделения, доставяне на нова апаратура, подобряване условията на работа и увеличаване на заплатата на работещите в сектора.

Вървим в правилната посока. Ако подобрим спешните центрове можем да станем и по-добри от Румъния, която дават за пример заради изградената мрежа от пожарни команди, приспособени да работят в спешна помощ, обобщи д-р Ваньо Шарков.