Собственици на казани по морето със серия от протести

Животът

17-12-2015, 08:29

Снимка:

в. Труд

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ако трябва, ще излеем втасали джибри пред Народното събрание, заканиха се местните ракиджии

Над 300 производители на вино и ракия, както и собственици на казани от Варна и селата протестираха за пореден път срещу промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Митингът им на паркинга на "Метро" беше огласен от народна музика на живо.

"Ще унищожат не само казаните за ракия, но и гроздопроизводството, ще затрием най-богатите лозя по морето", каза Атанас Атанасов, който гледа 250 дка масиви в Бяла, половината от които засадени с френски сортове и дава хляб на 20 семейства, дошли също да протестират.

Казан за ракия от преди 2000 години беше намерен при разкопките в крепостта на нос Св. Атанас, поминъкът ни е вековен, напомниха производителите. Те се заканиха на всеки три дни да излизат на протестен митинг, като призоваха за участие както собствениците на казани от съседните области -Добрич и Шумен, така и своите клиенти.

Ако трябва, ще излеем втасали джибри пред Народното събрание, за да разберат, че съществуваме и се борим за правата си, казаха още местните ракиджии. Според приетите на първо четене промени те няма да имат право на съдове за приготвяне на алкохол над 500 л и ще бъдат под контрола на агенция "Митници".