От 2017 г. цигарите ще са и със стряскащи картини

Животът

17-12-2015, 08:17

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

С промените в закона също от 2017 г. ще бъдат спрени от продажба ароматизираните цигари и съдържащите добавки

От май 2017 г. на опаковките на цигарите ще има и стряскащи картини, онагледяващи вредата от тютюнопушенето, наред със сегашните предупредителни надписи, предвиждат одобрени от правителството промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които се налагат заради новите изисквания на Европейския съюз. Производителите ще могат да избират кои картинки да слагат на цигарите си между десетки фиксирани изображения. Те показват развалени зъби, трупове, крайници с гангрена, поразени от рак дробове, ослепени очи и т.н.

С промените в закона също от 2017 г. ще бъдат спрени от продажба ароматизираните цигари и съдържащите добавки, претендиращи, че тонизират организма или че улесняват абсорбирането на никотина. Изискванията ще бъдат вкарани в нова нормативна уредба, която ще влезе в сила от 20 май 2016 г., но за всички тютюневи изделия, произведени до тази дата, ще се даде едногодишен период да бъдат реализирани на пазара. От 20 май 2017 г. обаче всички продавани цигари ще трябва да отговарят на новите критерии.

Законопроектът регламентира процедурите за пускане на нови тютюневи изделия на пазара, като производителите трябва да декларират съставките им и продуктите ще минават изпитания дали покриват изисквания за катрани и съдържание на никотин и др. Забранява се продажбата на цигари, тютюн за ръчно свиване, пълнители за електронни цигари, както и филтри, хартия за свиване на цигари и капсули, за които се твърди, че съдържат витамини, кофеин и таурин или други добавки и стимулиращи съединения, които са свързани с идеята за енергия и жизненост. Няма да може да се продават и цигари, при чието пушене се издишва оцветен дим, както и претендиращите да улесняват вдишването или абсорбирането на никотина.

Предвидено е пълнителите за електронните цигари да се пускат на пазара само в специални контейнери за многократно пълнене с обем не повече от 10 мл, в електронни цигари за еднократна употреба или в патрони за еднократна употреба до 2 мл. Също така те не трябва да съдържат повече от 20 мг/мл никотин и също не трябва да имат забранените за обикновените цигари добавки.