Най-често теглим кредит за ремонт на дома

Парите

17-12-2015, 08:10

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-много кредити се търсят в София, а най-малко в Смолян и Търговище

Най-често българите вземат потребителски заеми за ремонт на дома и обединяване на стари задължения. На трето място се нарежда нуждата от пари в брой, които се ползват за ежедневни разходи, плащане на комунални сметки, пътувания, покупка на техника и др. Това показват данните от обзора "Потребителският кредит на българина", изготвен от БНП Париба Лични Финанси.

Най-големи суми се взимат за обединение на задължения - средно по 5325 лв. Това се обяснява с факта, че обикновено хората консолидират големи кредити като няколко потребителски заема, вноски по кредитни карти, покупка на стоки на изплащане и т.н. На второ място по размер са заемите за покупка на кола със средна сума от 4776 лв., а на трето се нарежда ремонтът на дома с кредити за 4056 лв. Средният размер на заемите за пари в брой е 3200 лв. С потребителски кредити хората често плащат и медицински услуги, като средната стойност на заемите с тази цел е 2832 лв.

Най-често потребителски заеми взимат хората на възраст 30-60 години. 66,76% от запитванията за кредит са получени от тази група. На второ място са клиентите под 29 години с 23,27% от запитванията, а най-слабо активни са тези над 60 години с 9,97%. Мъжете и жените са почти еднакво активни при взимането на потребителски кредити - 52,25% срещу 47,75%. Мъжете най-често вземат заем за ремонт на колата, покупка на автомобил и свободно време. Жените теглят заеми предимно за образование, лечение и семейни тържества.

Най-много кредити се търсят в София, а най-малко в Смолян и Търговище. Близо 19% от запитванията за потребителски кредити са от София. На второ място е Пловдив с 10,4% от заемите. Това не е изненада, тъй като в тези градове живее 30% от населението, а заетостта и заплатите са по-високи от средните за страната.