Бърза писта за спецове от чужбина на работа у нас

Животът

15-12-2015, 08:10

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вместо възнаграждение не по-малко от три средни заплати критерият се променя на възнаграждение не по-малко от 1,5 средна заплата в страната

Наемането на високо квалифицирани специалисти от страни извън ЕС ще бъде улеснено, предвижда новият закон за трудовата мобилност, чийто проект бе обсъден на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество.

Чужденци от страни извън Европейския съюз с висше образование в сектори като информационните технологии, биотехнологиите, машиностроенето, химическата индустрия, енергетиката и др. ще могат да работят и живеят в България при издаване на така наречената синя карта, която важи за целия Европейски съюз. Тя бе въведена през лятото на 2011 година, но заради бавни процедури и бюрокрация рядко се използва от български работодатели. Така например през тази година са издадени само 37 сини карти. Освен това се облекчава изискването за минималното възнаграждение, което трябва да получава такъв чуждестранен кадър. Вместо възнаграждение не по-малко от три средни заплати критерият се променя на възнаграждение не по-малко от 1,5 средна заплата в страната.

Синдикатите се обявиха против тези промени, тъй като улесненото наемане на чужденци ще свие възможностите пред високо квалифицираните българи. Предстои вицепремиерът Ивайло Калфин съвместно със синдикати и работодатели да изработи списък на професиите и секторите, за които ще се издава по ускорената процедура синя карта за чуждестранни специалисти.