За 6 години: ДФК Делфините запозна над 4000 деца с футболната игра

Спорт

14-12-2015, 11:27

Снимка:

varnautre.bg / архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Варненската школа пред подписване на договори с Партизан и Цървена звезда

Вече шест години детски футболен клуб Делфините показва "А" и "Б" в най-обичаната игра на малчуганите от Варна и региона. От създаването й на 4 ноември 2009 г. до днес над 4000 деца на възраст от 4 до 11 години са минали през тази школа. Над 100 сред тях са момиченца. Това е най-ранната възраст, в която започва запознанството с футболната игра, и чрез тренировки се придобиват умения като техника и разработване на двигателния апарат на децата.

В различната възраст насочеността на тренировките е различна – когато децата са между 4 и 6 години, тренировките са запознаване с футболните правила, технически умения, движение и контрол върху топката. След това започват по-специализирани тренировки в зала, където децата се подготвят за участие и в различните турнири, които ДФК Делфините прави. До момента над 27 надпревари са организирани от самия клуб. Освен това отбори от школата са участвали на няколко международни състезания.

На една определена възраст всеки родител ориентира детето си към някоя от школите на Черно море и Спартак. Целта на Делфините е да ги направи подготвени за тези, а и за други клубове – малчуганите да са добре игрово, тактически, с голям брой тренировки и по 30-35 мача в турнири, някои от които международни. В момента много от децата, минали през ДФК Делфините, играят титуляри в своите набори на другите отбори.

"Ние работим само с деца от 4 до 11 години. Нашият клуб изпълнява своята задача във Варна – да селектира най-добрите и да ги предава на другите отбори готови за игра. Дори когато Черно море и Спартак правят кастинг за нови попълнения, децата от Делфините ги отделят от другите, тъй като са по-подготвени. Щастливи сме, че осъществяваме нашите цели", обясни пред "Народно дело Седмицата" собственикът на школата Илко Станчев.

ДФК Делфините работи с 18 детски градини и първокласници и второкласници от 8 основни училища във Варненска област.

"Идеята ни е децата да спечелят няколко години от своето развитие като бъдещи футболисти и да се развият много по-бързо във футболната игра. В чужбина клубовете работят именно с деца от по-ранна възраст", каза още Станчев.
Неговите амбиции са още по-големи, но за тях се иска и база, с каквато клубът не разполага. "В други градове е различно. Да вземем близкия Бургас. Там самата община насърчи това развитие на футбола в най-ранна възраст. Изгради самостоятелна база на клуба, който се занимава с деца, които дори са по-малко от нашите. Такава е политиката на общината. Ако ние се сдобием с база, възможностите и интересите ще станат още по-големи", категоричен е бившият вратар.
"Удоволствието да работиш с деца е огромно. Лицата им и самите усмивки или сълзи те карат да ги приемаш като свои. Най-голямото удоволствие за всеки един треньор е едно малко дете, което даже залита като върви, след четири години да го види със страхотни футболни умения благодарение на това, че се е грижил за него", споделя Илко Станчев.

Подписват договори с Партизан и Цървена звезда

ДФК Делфините е пред подписване на договори за сътрудничество с Партизан и Цървена звезда. Така всяка година двама треньори от Варна ще отиват на двуседмичен стаж за футбол 5 и футбол 7. По този начин школата от морската столица ще заимства начините на работа на тези два големи клуба, имащи много успехи в детско-юношеския футбол.

В ДФК Делфините работят шестима треньори, които притежават необходимите лицензи на УЕФА. Това са Миша Милошевич, Милен Маринов, Николай Сидеров, Марти Иванов, Иво Станчев и Генко Славов, който се занимава с вратарите. Работата на последния е много специфична, тъй като в най-ранна възраст горните крайници се развиват по много по-сложен начин.

От известно време варненската школа работни в тяхно сътрудничество с румънеца Йоан Попай и неговата "Уест футбол арена". Така родният клуб поддържа връзка със Стяуа, Динамо (Букурещ) и Джуниър (Букурещ) – все отбори, които работят много добре с деца.

ДФК Делфините участва досега на четири турнира в Румъния, като в три от тях взе призови места. Клубът си тръгва без медал само първия път, тъй като децата, а и самите треньори са нямали още толкова опит. "Тогава бяхме впечатлени от нивото на игра на румънските деца, но с времето постигнахме много добри резултати. В последните години участвахме в осем международни турнира. Сега ни предстои от 17 декември да се пуснем в "Болярчетата" във Велико Търново. През 2016 г. сме предвидили три международни турнира, единият от които ще е с "Уест футбол арена" в Дряново през април. През есента пък ще играем в две надпревари с всички софийски отбори. Общо взето Делфините вече са популярен клуб у нас и в Румъния и всички говорят със страшно впечатление за нашата школа", каза Станчев.

Засега не се предвиждат участия в по-далечни държави, тъй като при децата е по-трудно – първо заради финансите, второ – защото се изморяват лесно, и трето – защото е опасно.

ДФК Делфините си партнира успешно и с другите варненски школи.

Големите идоли на децата са Меси и Роналдо

По време на тренировките децата често са с фланелки на любимите си отбори и футболисти. Илко Станчев разкри, че най-често те са на звездите на Барселона и Реал Лео Меси и Кристиано Роналдо. "Така е не само в нашата школа. Това са фланелки, които се произвеждат в големи мащаби и децата се запознават първо с тези два идола, а оттам нататък разбират, че съществуват и български футболисти, както и играчи, които не са толкова известни, но без тях не може. Все пак няма такъв отбор от 11 Месивци и 11 Роналдовци. Единствената фланелка с българско име, която видях, бе на Христо Стоичков. Носеше я едно дете, което сега играе в Германия. Преди година излезе със своето семейство от България и в момента се развива много добре в школата на Кьолн. Пишем си постоянно. То бе едно от най-надеждните деца в школата, а там е водеща фигура", поясни Станчев.

В ДФК Делфините тренират децата на много варненски политици, бизнесмени и бивши и настоящи спортисти и треньори.
През 2014 г. клубът получи награда от Зоналния съвет на БФС за най-просперираща школа.