Варненци пак на протест срещу високите цени на винетките

Искат запазване на годишната цена от 67 и лева и компенсации при лоши пътища

Шофьори от Варна протестираха за пореден път срещу високите цени на винетките. Недоволните се събраха на паркинга пред Метро с намерението да блокират магистралата в посока изхода на града. Малко по-късно десетки коли блокираха пътя за Шумен.

Водачите настояват да се запази годишната цена на винетката от 67 лева, а тя самата да важи от датата на закупуване до същата дата на следващата година. Протестиращите искат и ползвателите да получават компенсации при неизправност на пътищата, както и да бъде приет закон, който да вменява отговорност на държавата и общините за неизправните пътища и фирмите, които изпълняват поръчките.

Да се предостави пълен отчет на изразходваните средства, постъпили от продажбата на винетки, за последните десет години, апелират още инициаторите на демонстрацията. Според тях трябва да бъдат изградени алтернативни пътни мрежи от малките населени места до общинските и областни центрове.

Протестите срещу по-скъпите винетки не трогнаха регионалния министър Лиляна Павлова, според която демонстрациите нямат масов характер. Преди дни тя коментира, че винетките не са задължителни и който не иска, да не ги купува и да не ползва пътища.

Решението за повишаване на годишната цена на винетките на 97 лева е в сила от 10 декември, а от 15 трябва да започне и разпространението на новите стикери.

Снимка: "Петел"