Влаковете с ново разписание

Животът

11-12-2015, 13:45

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През летния сезон от юни до септември ще пътува влак между Минск и Варна, а московските вагони ще се движат до Варна и Бургас

От 13-и декември (неделя) влиза в сила новия График за движение на влаковете на "БДЖ - Пътнически превози". В новата транспортна схема е заложено пускането на допълнителни влакове, които ще пътуват по някои от по-дългите дестинации в страната.

С влизането в сила на новото разписание ще бъдат пуснати в движение два международни бързи влака между София и Белград, в състава на които ще се движат и директни спални вагони между София и Москва през Будапеща – Братислава – Варшава – Минск. През летния сезон от юни до септември в състава на тези влакове ще пътува вагон между Минск и Варна, а московските вагони ще се движат до Варна и Бургас, както и в обратната посока.

Два международни влака с ново разписание ще пътуват между София и Будапеща, които ще преминават през Румъния по моста "Нова Европа". Това са т. нар. влакове "Бонония", за които съвместно с унгарските железници е договорена специална оферта за пътниците. Чрез тази оферта желаещите да пътуват с тези влакове ще могат да ползват преференциални цени при предварително закупуване на билет. Двата международни влака, които ще се движат между София и Будапеща, ще пътуват през нощта на територията на България между гарите София и Видин. Композицията на тези влакове ще бъде съставена от един седящ вагон, един кушет и един спален вагон, като на територията на България към състава им ще бъдат включени и вагони по направлението София – Видин – София.

При изготвянето на новата транспортна схема е предвидено движението на два допълнителни бързи влака със задължителна резервация, които ще пътуват между София и Русе разпределителна ("Дунав"). От Централна гара София влакът ще заминава в 15:30 ч. и ще пристига в Русе разпределителна в 21:41 ч. От Русе разпределителна влакът ще тръгва в 06:15 ч. и ще пристига в София в 12:23 ч. От Русе за София ще пътува и бърз влак, който ще заминава от Русе в 13:15 ч. и ще пристига в София в 19:25 ч.
С новия График за движение на влаковете ще бъде възстановена директната връзка между Пловдив и Димитровград, като след приключилите ремонтни дейности в региона вече няма да се налага пътниците да се прекачват на гара Първомай. Поради завършване на процеса по електрификация в участъка, три бързи влака, които пътуват между София и Пловдив, вече ще се движат по удължен маршрут между София и Димитровград. В региона ще бъде увеличен броят на крайградските влакове, като в най-натоварените часове те ще се движат на интервал от 1 час.

Допълнителни влакове ще пътуват и по теснопътната железопътна линия Септември – Добринище. От гара Септември ще заминава влак в 16:50 ч., който ще пристига в Добринище в 21:55 ч. От гара Добринище влакът ще тръгва в 18:50 ч. и ще пристига в Септември в 23:25 ч.

През летния сезон (от 28-и април до 23-и септември) в новото разписание е предвидено да се движат и два бързи влака със задължителна резервация между София и Варна ("Варна"). От Централна гара София влакът ще заминава в 14:15 ч. и ще пристига във Варна в 21:25 ч., като този влак ще пътува само в петъчните дни. От гара Варна влакът ще тръгва в 12:20 ч. и ще пристига в София в 19:40 ч., като ще се движи само в неделните дни. През летния сезон ще се движат и директни влакове между Русе и Бургас (от 1-и юни до 31-и август), както и между Пловдив и Варна (от 1-и април до 1-и ноември).

През 2016 г. националният железопътен превозвач запазва обема на превозите с железопътен транспорт, осъществявани през настоящата година. Превозът на пътници ще се извършва с общо 600 влака, от които: 20 международни бързи влака (като 4 от тях ще се движат само през летния сезон), 10 бързи влака със задължителна резервация (от които два сезонни през дните петък и неделя, както и два целогодишни през дните петък и събота), 74 бързи влака, 145 пътнически влака и 351 крайградски пътнически влака.

При разработването на новото разписание, транспортната схема и периодите на движение на влаковете са съобразени в максимална степен с обемите и структурата на превозите, както и с техническите възможности и капацитет на подвижния състав.

С цел подобряване транспортното обслужване на населението, националният железопътен превозвач всяка година съгласува движението на бързите и пътническите влакове със съответните областни и общински ръководства. Голяма част от направените промени в новия График за движение на влаковете са съобразени именно с постъпили предложения и молби от страна на областни и общински администрации, друга част – с обосновани искания на редовни клиенти, а трети – са свързани с повишаване рентабилността на превозите и ефективното използване на наличния подвижен състав, както и са съобразени с извършваните ремонтни дейности в различни железопътни участъци на страната.

В новото разписание на влаковете няма железопътни участъци, в които да е преустановено обслужването с железопътен транспорт.

Подробна информация за новия график за движение на влаковете клиентите на "БДЖ - Пътнически превози“ ЕООД могат да получат от всички железопътни бюра и гари в страната.