Евроченгета вардят браздата ни

Животът

11-12-2015, 07:19

Снимка:

mediapool.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Фронтекс вече ще командва преминаването й

Общи патрули на полицаи от всички европейски държави ще охраняват външните граници на ЕС. При желание на дадена страна, гранични части на друга държава ще бъдат прехвърлени на място, съобщи евродепутатът от групата на социалистите Илияна Йотова. Това е един от четирите варианта, които ще се предложат още във вторник от Европейската комисия.

Първият и най-лек вариант предвижда европейската гранична агенция "Фронтекс" да се превърне от координиращ орган в команден, с повече експерти на място, докато най-крайният е създаване на постоянни общи патрули от граничните полицаи на всички държави. Този вариант обаче не може да бъде въведен без промяна в Лисабонския договор и едва ли ще се стигне до него, смята Йотова. Тя подчерта, че този пакет от мерки е изключително важен, защото касае външните граници, а не засилваното на шенгенските. Това е по-добрият вариант, защото при другия България щеше да попадне в една тъмна, сива зона, категорична бе Йотова.

Според нея до средата на следващата година ще са готови и промените в Дъблинското споразумение. Причината е, че основният й принцип – молбите за убежище да се обработват в първата страна от ЕС, в която са влезли не се спазва. За какво Дъблинско споразумение говорим при положение, че всеки ден между 1200-1300 човека приема България? В крайна сметка по силата на временното разпределение те трябва да останат при нас", каза още Йотова.

Тя съобщи, че документът за създаване на Регистър на резервационните данни ще бъде гласуван в началото на 2016. Остана засега задържането на информация за полета, имената, резервацията и други лични данни за 6 месеца. След този срок те отиват в една база, която може да се ползва при сигнали на служите за сигурност за още 4 години и половина, общо стават 5 години", допълни Йотова.

Тя обаче изрази притеснение за количеството информация, която ще бъде събирана – име, къде се пътува и дори резервираните хотели и начини на плащане. Доста сериозен "Биг брадър", който ни наблюдава навсякъде. Искаме да знаем още кой и кога ще се възползва от тези данни, защото не всички държави са достигнали еднакво ниво на демокрация. Твърде общо е и записаното, че се ползва от "силите за сигурност", коментира Йотова.