Данъчни пред мандри и колбасарски заводи

Животът

11-12-2015, 07:12

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Затягат контрола върху родни производители на храни

Данъчни застанаха на входа и изхода на мандри и месокомбинати за да засилят контрола върху произвежданите в страната храни. Списъкът на контролните пунктове, на които служители от звеното "Фискален контрол" на НАП проверяват преминаващите камиони, е допълнен с 41 обекта. Досега екипите на НАП стояха на 99 обекта за контрол - гранични пунктове, летища, борси и тържища, складове и хладилни бази в цялата страна, както и седем месокомбината и кланици. По този начин в контрола попадаше почти целия внос на хранителни стоки.

Сега проверките се разширяват като в обхвата им попадат редица родни производители на месо, сирене, кашкавал и брашно както и системата от складове и хладилни бази за дистрибуцията им в страната. В списъка например се добавят четири големи месокомбината - КФМ - Благоевград, "Меско" - Петрич, "Тандем" - София, "Колбасо" - с. Батановци, община Перник, както и бази на "Сами М" в Перник и "Пирин Мес" в Разлог, месопреработвателно предприятие в с Горна Малина, рибно тържище "Фишленд" в Бургас, три мандри и бази на търговски вериги.

На Тези пунктове екипите на НАП проверяват дали стоката в камиона съответства на превозните документи. Така се предотвратява източването на хазната чрез фиктивен износ, укриване на обороти и нелегален внос. Наскоро от НАП предотвратиха опит за фиктивен износ на 8 тона замразени пилешки бутчета на обща стойност 65 800 лв. Фиктивният износ е една от най-често срещаните схеми за измами с ДДС. При нея търговец изнася стоката само "по документи", като в същото време ползва данъчен кредит. Междувременно продуктите се продават на вътрешния пазар, обикновено без никакви документи и в хазната не се внасят данъци.