Два варненски университета сред отличниците на "Сграда на годината"

Мисия Варна

10-12-2015, 18:22

Снимка:

http://buildingoftheyear.bg/

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

"Планекс" е най-награждаваният строител в конкурса

Два варненски университета са сред наградените в конкурса "Сграда на годината", чието 14-о издание приключи снощи. Икономическият университет спечели голямата награда в категория "Сгради паметници на културата, музеи, храмове" за реставрацията на построения през 1914-а ректорат на ВУЗ-а. Като проектант на отличената сграда в номинацията е посочен арх. Никола Лазаров, който я е сътворил през 1912 г., а на реновацията - Фрибул ООД. Художник-реставратор на фасадата е Константин Угринов.

Варненският медицински университет получи специалната награда в категорията "Образователна инфрасруктура" за новопостроения Факултет по фармация.

Победител в тази категория е уникалният за България детски научен център "Музейко", построен в столицата от Фондация "Америка за България". Като строител на Фармацевтичния факултет е отличена варненската фирма "Планекс", която през ноември отбеляза 25-я си рожден ден. Това е и единствената фирма с две награди в тазгодишната надпревара "Сграда на годината". Втората е за построения от "Планекс" клуб-хотел "РИУ Хелиос Парадайс" в Свети Влас, спечелил първото място в категория "Хотели и ваканционни селища".

Сред наградените е и Специализараната очна болница "Света Петка" във Варна, чиято нова сграда е победител в категория "Здравеопазване".

Офисцентърът, построен от СиВиСи АД във Варна, пък беше номиниран за "Админстративна сграда", както и в новата категория тази година "Бетонът в архитектурата".