Представят Индекс на местната система за почтеност

Мисия Варна

09-12-2015, 12:02

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Партньор на инициативата на асоциация "Прозрачност без граници" е сдружението "Варна диша"

Асоциация "Прозрачност без граници" ще отбележи Международния ден за борба с корупцията (9 декември), като представи Индекс на местната система за почтеност – 2015. Първият по рода си годишен индекс е факт след много искрени усилия, активна работа и ползотворни резултати през изтеклата година, заявяват от организацията "Варна диша", която е партньор по проекта за морската столица.

Индексът представя сравнителна картина на антикорупционния капацитет, роля и значение на общински съвет, кмет, общинска администрация, политически партии, органи на съдебна власт, полиция, бизнес, медии и гражданско общество в 27-те общини – областни центрове в България. Когато функционират в синхрон с водещите стандарти за независимост, прозрачност и отчетност, те образуват стабилна Местна система за почтеност и са гарант за ефективно и почтено управление.

Събитието се провежда в хотел "Шератон" в София, като може да се наблюдава и на живо тук. Организаторите очакват в проявата да се включат представители на местната власт, областни управители, обществени посредници, представители на бизнеса, националните медии. Очакванията са в рамките на събитието да бъдат обсъдени добрите практики на местно ниво, които съвместното изследване е откроило и които ще станат основа за ползотворно сътрудничество в много български градове и региони през следващата година.

Много бихме се радвали, ако се включите в дискусията, като зададете въпроси или направите коментари на нашата Facebook страница, пишат от "Варна диша".