Мъжка доброволческа организация носи подаръци на деца с проблеми

Животът

08-12-2015, 16:49

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Приготвени са от връстници на малчуганите

Отделението за детско-юношеска психиатрия към УМБАЛ "Света Марина" във Варна посрещна "Подаръчен конвой", организиран от международната организация Round table Раунд Тейбъл. На малките пациенти бяха раздадени подаръци, подготвени от техни връстници от Германия. Конвоят е оглавяван от членовете на Round table – Германия и за първи път пристига в България. Преди това коледни подаръци са били раздадени в Украйна, Румъния и Молдова.

Изборът на отделението за детско-юношеска психиатрия се основава на факта, че това е едно от малкото отделения в България, специализирани в лечение на пациенти от 4 до 18-годишна възраст. Менталните заболявания остават едно от най-големите табута в нашата страна и грижата за малките пациенти остава единствено за лекарите и семействата. Отделението разполага с 29 легла, където са настанени деца с различни психологични разстройства на развитието и поведението. Освен стандартните методи за лечение, в терапевтичния арсенал на медицинския екип са включени също семейна терапия, както и арт и трудова терапия. Благотворителната акция цели не само да зарадва децата в навечерието на най-светлия християнски празник, но и да повиши чувствителността към проблемите на детското психично здраве и грижа.

След посещението си в "Св. Марина", конвоят се отправи към Център за настаняване от семеен тип във "Владиславово", където към днешна дата са настанени част от децата, излезли от станалия печално известен дом в Могилино. След като изпратят немските си колеги, членовете на Round table 5 Варна се заемат с последните приготовления за първия Коледен бал, който ще помогне в набирането на средства за закупуването на нов кувьоз за АГ-болницата.

Организацията Round table е създадена през 1927 г., а нейна основна цел е събирането на млади професионалисти, които обединяват сили в общественополезни каузи и инициативи. В клуба могат да членуват само мъже до 40-годишна възраст. Името на организацията произлиза от реч на принца на Уелс по време на Британското търговско изложение в началото на века, когато той призовава младите бизнесмени на Англия да се съберат заедно около масата, да припознаят доказали се във времето ценности и методи, да ги адаптират към съвремието и ако трябва - да ги подобрят. От тогава до днес, Round table е намерила съмишленици в над 65 държави в цял свят, наброява над 40 000 члена, обединени в 2700 мъжки клуба. Макар името да не произлиза от популярната история за Рицарите на Кръглата маса, дейността на тейблърите може да бъде тълкувана като съвременно рицарство.

Гостуването на немската делегация е организирано от представителите на варненската организация. Round table 5 Варна съществува от една година и за този кратък период успява да привлече вниманието на международните си колеги в множеството инициативи.