Убийството в Девня върви към потулване

Десетки жалби пренебрегнати от МВР

Жестокото убийство на младеж в Девня се потулва, над виновните има чадър. Това обявиха жители на града, разбунтували се срещу бездействието на полицията. Петима души гонили Мартин Тодоров (23 г.) до детската градина, където го наръгали с нож в сърцето, а само един е в ареста, разказаха протестиращи.

Мартин е прободен 6-7 пъти с нож след скандал в дискотеката в кв. Повеляново на 28 ноември т.г. - 7 дни преди да мине под венчило с бременната си годеница. Шуреят му Руско Георгиев е ранен. Два дни по-късно е арестуван Виктор Панайотов (33 г.). "Биячите бяха 5-6 непознати, безпричинно ни налетяха", каза вчера Руско. Над 100 души заедно с него настояха всички съучастници в убийството да се издирят. В 10 ч те застанаха пред РПУ, където по думите им над 10 г. потъвали десетки жалби за побои в дискотеката в Младежкия дом. Тя се стопанисва от фирма "Снежа 62" на съпругата на бившия общински съветник Лазар Славов. Синът Деян е управител. Според девненци гардовете били без трудови договори и безчинствали. С наръч жалби хората поискаха среща с шефа на РУП Веселин Василев.

Той не се появи и те с викове "Оставка" и "Мафия" спряха движението между кварталите и по главния път за Варна. Кметът Свилен Шитов им обеща дискотеката да бъде закрита, имала 25 000 лв. дълг за наем, ток и вода. "Много хора пострадаха от Деян и компания", разказа протестиращата Даниела Габровска. Деян бил осъден условно, защото бил дъщеря й. "Тази присъда му е втора, на мен ми счупи ръката преди 7 г. и пак го наказаха условно", допълни друг потърпевш - Тони Илков. Следобед зам.-шефът на ОДМР-Варна Никола Панчев обясни на протестиращите, че за 3 г. провели 38 операции в дискотеката и не открили нарушения. Имало 4 дела за конфликти в нея.

Ченгетата мълчат

Дълго време при гражданите, блокирали подстъпите към Девня в знак на протест срещу полицейското бездействие, не се появи нито един униформен или цивилен от МВР. След час дойде полицейска патрулка, но пазителите в нея казаха само: "Охраняваме масовото мероприятие".

Кметът преговаря

Гневните жители на Девня и Повеляново напразно викаха пред полицейското управление вчера сутринта, че искат да разговарят с работещите в него и да ги питат защо потулват зверското убийство. След като не получиха отговор, те блокираха пътя към града. След повече от час при тях се появи кметът на Девня Свилен Шитов и започна да преговаря от името на ченгетата и общината.