Футбол и екзотика на Малдивите за Владо Мирчев

Спорт

07-12-2015, 11:48

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Бойко Каменов помага на своя приятел за трансфера във Валенсия

Варненският нападател Владислав Мирчев направи силен сезон в първенството на Малдивите. През това лято юношата на Спартак подписа с отбора на Валенсия и за 11 мача през есенния полусезон вкара 8 гола. Освен това той направи и 4 асистенции. Владо загатна за потенциала си още във втория си мач с екипа на тима си, като донесе успеха с 3:2, разписвайки се в 80-ата минута срещу Виктори. Тогава, заради силната си игра и победното попадение, Мирчев получи награда за играч на мача.
Валенсия е създаден през 1979 г. и е най-титулуваният тим на Малдивите, заедно с Ню Радиант, който стана шампион. През тази година обаче клубът на Владо Мирчев е с нов президент, който гради изцяло нов тим и основната му цел бе да се спаси от изпадане и я изпълни, завършвайки шести.

Малдивите може да се нарече спокойно „българска“ дестинация, тъй като треньор на националния тим там е бившият наставник на Черно море Велизар Попов. Варненецът Бойко Каменов също направи добра кариера като футболист, а после и като треньор в шампионата на екзотичните острови и местните го обожават.
Любопитното е, че именно Бойко помага на своя приятел Владо Мирчев за трансфера във Валенсия.
В началото на сезона в местното първенство е играл и българинът Живко Динев, но е скъсал връзки и се е прибрал у нас. В школата на Ню Радиант пък е младият варненски треньор Кирил Ангелов.
Първенството на Малдивите се играе в столицата Мале, тъй като повечето отбори са от там.
Варненският нападател носи №32 на гърба си през този сезон. „Договорът ми беше до края на първенството. Чувствам се добре в отбора, а и от ръководството също са доволни и имат желание да остана и през следващата година. Предстоят ни преговори“, призна пред „Народно дело Седмицата“ Владо.
Първенството на Малдивите е от осем отбора, които играят три пъти един срещу друг. Тази година за първи път поради многото турнири на националния им отбор обаче се проведоха само 14 кръга.
Интересното е, че в Малдивите, когато играе националният отбор, се отлага вътрешното първенство. „Те нямат много местни футболисти, които да играят в други държави, и когато викат за националния, първенството се отлага, защото някои отбори нямат футболисти за тренировки“, споделя още варненецът.
Всеки отбор има право на четирима чужденци – един азиатец плюс още трима, без значение от къде. В шампионата тази година има няколко европейци – четирима испанци, словак, македонец и Владо Мирчев, както и доста азиатци и африканци.
Шампионът на Малдивите и носителят на Купата играят за Азиатската лига.
Владо Мирчев живее в столицата на островната държава, тъй като там са стадионите, на които тренират. В Мале обаче е пренаселено и доста мръсно. В страната всички са мюсюлмани и не се консумира алкохол. Освен това няма дискотеки и барове, което прави живота за европейците доста скучен.
Когато почиват, Мирчев и негови съотборници посещават курорти или други острови, където наистина могат да релаксират както трябва.
В Малдивите е много красиво. Това наскоро усети и неговата съпруга Наталия, която гостува на футболиста за десетина дни.
Съвсем скоро Владо се прибра във Варна и в момента се е отдал на заслужена почивка. Той призна, че ако излезе интересна оферта от България, би я обмислил сериозно.

Температурите не падат под 28 градуса

Малдивите, островна държава в Индийския океан, състояща се от група атоли и намираща се на югозапад от Индия и на около 700 км югозападно от Шри Ланка. Те са най-малката азиатска държава и по население, и по територия. Малдивският архипелаг се състои от 26 атола, обединяващи 1190 коралови острова, които се простират на територия от 90 000 квадратни километра, което прави Малдивите една от най-разкъсаните и разпръснати на голяма територия държави в света. Състои се от коралови рифове и пясъчни ивици по продължението на 960 км дълга подводна планинска верига, издигаща се от дълбините на Индийския океан. Само 203 острова са обитаеми, най-големият от които – Мале, където се намират и единственият град, и единственото пристанище – едноименната столица. Малдивите са и най-ниската държава в света – най-високата точка на територията ѝ достига едва 2,3 метра. На някои острови обаче има дюни, които достигат 3 метра височина. Населението е около 314 000 души. Малдивите нямат нито една река или голямо езеро и се чувства недостиг на питейна вода. Температурата на въздуха целогодишно е между 28-35 градуса.

Водещи отрасли в икономиката на страната са туризъм, риболов, корабоплаване и търговия. Добиват се също така бисери и корали. Днес страната има 89 курортни комплекса с капацитет от 17 000 легла за 600 000 туристи, които ежегодно посещават Малдивите. Те са предпочитано място заради сравнително умерения климат, чистата синя вода, белите пясъчни ивици, възможността за практикуване на водни спортове целогодишно и заради изключително интересния и богат подводен свят.