2015 г. - една от най-успешните за варненските отборни спортове

Спорт

07-12-2015, 11:21

Снимка:

varnautre.bg / архив

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Безспорно отбор на годината е футболният Черно море

Като една от най-успешните години за варненските отборни спортове може да се определи 2015-а. Дълго време индивидуалните дисциплини бяха водещи с купищата медали и отличия, които печелеха, а тимовете сякаш оставаха в сянка. В отделни периоди баскетболът имаше успехи, в други хандбалът мачкаше всички съперници, в редки случаи и футболните Черно море и Спартак се добираха ту до евротурнири, ту до някой медал в „А“ група, полуфинал или финал за Купата, но през 2015 г. почти всички тимове в морската столица имаха успехи или показваха възход.

Безспорно отбор на годината е футболният Черно море. С „моряците“ от години се съобразяват големите тимове, които често губят точки на „Тича“. През тази обаче варненци се добраха до цели два трофея – Купата и Суперкупата на България.

Датата 30 май ще бъде изписана със златни букви в историята на клуба, тъй като „зелено-белите“ спечелиха вторият по сила турнир у нас. Феновете имаха пресни спомени от загубените два финала през 2006 и 2008 г. от ЦСКА и Литекс и жадуваха за своеобразен реванш. Съперник на Черно море на препълнения стадион „Лазур“ в Бургас бе Левски, а мачът тръгна лошо за играчите на Никола Спасов, които останаха с човек по-малко още през първото полувреме след изгонването на Стенио. Нещата станаха още по-лоши в 72-ата минута, когато „сините“ поведоха чрез Аниете, който наказа грешка в отбраната. Вървяха последните секунди на мача, машината за лентички, които хвърчат при вдигането на трофея, бе заредена в син цвят, и тогава две резерви вкараха мача в продължение – Георги Божилов подаде с глава към Бакари, който направи 1:1. За да бъде драмата пълна, варненци стигнаха до обрат в 119-ата минута. Голът, който Матиас Курьор вкара, ще се помни дълго, тъй като футболистът премина през четирима противникови играчи и прати топката в мрежата – 1:2. „Зелено-бялата“ еуфория беше голяма, а още на другия ден стотици имаха възможност да се снимат с Купата, която бе поставена на входа на Морската градина във Варна.

Новият сезон стартира с участие в Лига Европа. Там варненци започнаха от втория предварителен кръг, където съперник им бе беларуския гранд Динамо (Минск). Първият мач в Бургас завърши 1:1, но в реванша черноморци паднаха с 0:4 и отпаднаха от надпреварата.
На 12 август „моряците“ взеха втори трофей – Сепуркупата на България. Гола за 1:0 над шампиона Лудогорец вкара Мехди Бурабия, който е най-стойностното лятно попълнение. За съжаление през есенния полусезон тимът на Никола Спасов редува силни със слаби мачове и се движи в средата на класирането на „А“ група.

Другият силен отбор от Варна тази година е баскетболният Черно море. След като през миналата година загубиха инфарктно финала за Купата, през тази „моряците“ спечелиха трофея, като биха на финала не кой да е, а хегемона в последните над 10 години ЛУКойл Академик. Варненци показаха изключително сърцата игра по време на целия турнир в Плевен и напълно заслужено триумфираха като №1. Станимир Маринов пък бе избран за MVP на надпреварата. „Студентите“ обаче си го върнаха на „моряците“ в плейофите на Националната баскетболна лига. Те спечелиха полуфиналната серия с 3:1 победи, след което, макар и трудно, надиграха и Балкан във финала. Черно море пък за втора поредна година грабна бронзовите медали, взимайки две победи над Рилски спортист.

С баскетбола са свързани още два трофея във Варна. Отборът на Икономическия университет за втора поредна година успя да направи дубъл – спечелването на „А“ група (бел.авт. – второ ниво на мъжкия баскетбол) и турнира за Купата на Българската федерация по баскетбол. Треньор на тази формация е Петко Делев, а в тима играят поне петима от състезателите на Черно море.

Хандбалът също изпраща силна година. Локомотив (Варна) стана носител на Купата на България за мъже. В драматичен финал „железничарите“ биха Фрегата (Бургас) с 32:28 след продължение в Габрово. Редовното време завърши 27:27, като бургазлии изравниха 10 секунди преди сирената. С огромна заслуга за триумфа бе Бранимир Балчев, който вкара 10 гола и впоследствие бе определен за голмайстор на турнира с 18 попадения и най-полезен състезател. Хандбалистите на Спартак станаха вицешампиони на България. Те загубиха два пъти във финалната серия срещу Фрегата. Преди това възпитаниците на Пенко Златев бяха завършили редовния сезон като №1.

Още две титли спечелиха варненските отбори в традиционни „варненски“ спортове. Гранд Про стана шампион на България за четвърти пореден път. Варненци триумфираха с титлата, след като във финалната серия в Габрово надделяха над столичния УНСС с 2:1 победи.

Одесос пък защити титлата си в плажния футбол и за втора поредна и общо пета година стана шампион на България. Финалният турнир се игра в курорта Златни пясъци. След победи в предварителните си групи до сблъсъка за първото място стигнаха два тима от морската столица – Одесос и Спартак. Срещата бе изключително оспорвана и мина през обрати. Спартак успя да поведе в резултата след гол на Иван Мартинов. Даниел Борисов изравни, а Илиян Димов-Калкана даде аванс на Одесос след ефектна странична ножица. Спартак стигна до равенството, след като Петър Караджов си отбеляза автогол – 2:2. Около пет минути преди края Даниел Борисов с втория си гол донесе успеха на тима си, който тази година игра и в Шампионската лига на Европа, където записа първата победа в историята на България в този турнир.

За отбелязване е и възходът, който волейболистите на Черно море-БАСК показват през есента. Младият тим на Юлиан Тупанков мачка всичките си съперници и е лидер в класирането на Висшата лига (бел.авт. – второто ниво на мъжкия волейбол).