Реанимацията в МБАЛ "Света Анна" празнува 50-годишен юбилей

Мисия Варна

04-12-2015, 09:59

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Наскоро отделението бе реновирано със средства на болницата

Oтделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение в университетската МБАЛ "Света Анна" във Варна празнува 50-годишен юбилей na 5 декември. Началото е през далечната 1965 година, когато на базата на Окръжна болница - Варна се създава първото българско извънстолично отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Ръководството й поема доайенът в родната анестезиология и реанимация д-р Власаки Власаков. Заедно с него, като екип, заработват още трима лекари – д-р Нончо Мандов, д-р Донка Пташникова и д-р Владо Георгиев. Старшинството сред медицинските сестри е поверено на м. с. Снежана Караджова.

В началото секторът не е обособен, а реанимационните дейности се извършват на място, в отделенията. Няколко години след началото е създаден Стационарът – модерен за времето си и специализиран за обгрижване на най-спешните, критично болни пациенти. Първото признание за варненските реаниматори идва през 1973 година, когато с разпореждане на Министерството на народното здраве във всички окръжни болници на България са създадени реанимационни отделения- ОАРИЛ-и - по Варненски модел

Големият подарък по случай половинвековния юбилей анестезиолозите в МБАЛ "Света Анна" получиха през септември тази година, когато бе открито изцяло обновеното и модернизирано Отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, реновирано изцяло със средства на болницата. От създаването си ОАИЛ на МБАЛ "Света Анна" е клинична база за обучение на студенти, медицински сестри и кадри от водно-спасителната служба.

Работещите в отделението специалисти всекидневно извършват наркози за всички операции във варненския "Пирогов", който поема изцяло травматичната и 90% от хирургичната спешност на Варна и областта. В отделението под високоспециализирани медицински грижи се лекуват и пациенти с животозастрашаващи състояния от цяла Североизточна България. На територията на сектора работи и първият в страната модерен център за домашно парентерално хранене.