Електронна рецепта и направление ще има най-късно от април

Животът

04-12-2015, 07:08

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Вече има спечелен търг за четиривалентна ваксина и от 12 декември трябва да започнат реимунизациите на 6-годишните децa

Най-късно от април ще бъдат въведени електронно направление за преглед при специалист и за изследвания и електронна рецепта, обеща пред парламентарната здравна комисия министърът на здравеопазването Петър Москов. Те трябваше да са в сила от края на тази година, но въвеждането им се отлага заради забавено финансиране от ЕС. Според министъра е възможно електронните направления и рецепти да са факт дори още по-рано. Целта е по-голям контрол и повече удобство за пациентите.

Най-късно през февруари трябва да е готов и електронният идентификатор, който ще служи за влизане в болница и за получаване на лекарства в аптека. Очаква се скоро здравната каса да обяви обществена поръчка за съответния софтуер. Изготвянето му ще зависи от самата тръжна процедура и дали ще има обжалвания или не. Прогнозната цена, която ще плати касата за пръстовите отпечатъци, е 300-400 хил. лв. Те ще бранят 3 млрд. лв., мотивира разхода Москов. Идентификаторът на практика ще служи за електронна здравна карта, като е възможно с годините той да се надгражда като информация, която ще носи. Цялостното въвеждане на електронно здравеопазване се очаква следващите две години.

Вече има спечелен търг за четиривалентна ваксина и от 12 декември трябва да започнат реимунизациите на 6-годишните деца, за които е предназначена тя, каза още Москов. От няколко години здравното министерство има проблеми с търговете за ваксини. Затова и последно се наложи договоряне на дарение от Турция за 6-валентни ваксини за бебетата. Заради липсите обаче масово в момента се отлагат ваксинации на децата на 6 години.