Такса "провинция" за колите в София

Животът

02-12-2015, 07:25

Снимка:

"Монитор"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Слагат филтри на комините, топлим се с екопалети за по-чист въздух

Винетка или такса да плащат всички шофьори на коли, които влизат в столицата и са с различна от софийска регистрация. Тази идея беше лансирана от представители на бизнеса по време на обсъждането на проектобюджета на София за 2016 година. В момента съотношението на колите в града е 1 към 5. Тоест на всеки пет коли една е със софийска регистрация.

Въвеждането на подобна мярка ще доведе до облекчаване на трафика и ще насърчим ползването на метрото и градския транспорт", обоснова предложението си Георги Ранделов от КРИБ. Той обясни, че това ще доведе и до допълнителни постъпления в хазната на общината и те ще могат да се използват за модернизирането на транспорта и инфраструктурата. Освен това ще се намалят и вредните емисии във въздуха.

Всеки трябва да си плаща, все повече хора от околните градове идват на работа тук, дори Благоевград се е превърнал в квартал на София, с кола разстоянието е 40 минути, обясни пък шефът на КРИБ Кирил Домусчиев.

Готови сме да работим на тази тема и очаквам писмено вашите становища, обърна се към бизнеса кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общината ще кандидатства и по ОП "Околна среда" с проект за внедряване на филтри за комините, които да пречистват мръсния въздух. Освен това се подготвя проект за производство на пелети от биомаса за отопление на училища и детски градини.