Болест по кравите идва от Гърция

Животът

02-12-2015, 07:14

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

БАБХ стартира никулденски проверки по водоеми за развъждане на жива риба, търговски обекти и ресторанти

Грози ни голяма опасност от навлизане от Гърция на болестта Лъмпи скин (нодурален дерматит) по едрите преживни животни, алармира д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.По думите му рискът от навлизане на болестта е голям, защото имаме зелена граница с Гърция, където преминават животни. Заради опасността от БАБХ са предприели ограничителни мерки на границата ни с Гърция, фермите се контролират, а всички неидентифицирани животни ще бъдат евтаназирани.

"Не е възможно да направим превантивна ваксинация срещу болестта, защото това означава да вкараме болестта в страната", обясни д-р Илиев. По думите му гърците не са успели да се справят с проблема и затова сега там тече ваксинация с жива ваксина от Южна Африка, заради която ще имат проблем с износа на говеда и биволи. "Икономическите щети ще бъдат много сериозни", каза д-р Илиев. Той изрази опасенията си от появата на черен пазар на животни между нашенци и гърци, защото на комшиите ни не се плаща за евтанизираните животни. Той съобщи, че 600 хил. животни у нас трябва да бъдат ваксинирани с Туберкулин срещу туберкулоза, като ДФ "Земеделие" ще възстанови сумата за ваксините на ветеринарните лекари. Засега доказано огнище на бруцелоза има само в благоевградското село Кочани, а причината е криминално движение на животни, каза д-р Илиев.

От 3 до 6 декември от БАБХ стартират никулденски проверки по водоеми за развъждане на жива риба, търговски обекти и ресторанти. На 7 и 8 декември ще бъдат проверявани хотели и ресторанти заради студентския празник, а от 9 декември до 29 февруари ще има засилени проверки по зимните курорти.