Непълнолетен убиец и насилник остава в ареста

Крими

01-12-2015, 11:41

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Разследван е и за изнасилване и блудствени действия

15 годишният Ахмед Дж., разследван за изнасилването и за убийството на 74 годишна жена, както и за блудство с непълнолентно момиче ще остане в ареста. Състав на Варненския апелативен съд днес потвърди определение на Окръжен съд Търговище от миналата седмица, с което е била определена първоначалната мярка за неотклонение на Ахмед.

На 20 април в близост до село Гагово и град Опака, чрез употреба на сила изнасилил 74-годишна жена от Попово, като деянието е било съпроводено с причиняване на средна телесна повреда. Според обвинението, на същата дата и на същото място по особено мъчителен начин умишлено умъртвил възрастната жена. Законът квалифицира престъплението като особено тежък случай. Ахмед е привлечен като обвиняем и затова, че седем месеца по-късно, на 20 ноември тази година, в същото село извършил блудствени действия с употреба на сила по отношение на 14 годишно момиче. Проверят се данни и за други жертви на сексуално насилие от страна на обвиняемия.

За да потвърди най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо Ахмед Дж., Варненският апелативен съд съобрази факта, че деянията, за които той се разследва са с изключително висока степен на обществена опасност. Възрастна жена е била с тежка деменция, дезориентирана за време и място. Ахмед вече е бил разпитван като заподозрян при разследването на изнасилването и убийството, но според обвинението въпреки това той извършил и второ брутално посегателство над 14 годишно момиче, което е с 95% инвалидност. Днес втората съдебна инстанция потвърди всички основания за законността на задържането под стража на непълнолетния обвиняем. Събраните в хода на разследването материали и доказателства на този етап обосновават предположението, че младежът е автор на тежките престъпления. С оглед на характера на деянията и строгостта, с които законът ги санкционира, съдът намира, че има реална опасност обвиняемият да извърши ново престъпление.Варненският апелативен съд не взе отношение за твърдените от защитниците на Ахмед и от него самия процесуални нарушения, свързани с ограничаване на правата му в хода на първоначалните следствени действия. Според твърденията им, родителите на непълнолетния обвиняем не са били уведомени своевременно за тежките обвинения и не са имали възможност от самото начало да упълномощят адвокат на сина си. Ахмед свидетелства и затова, че в ареста в Търговище бил удрян, за да измени показанията си. Съдът счита, че това са въпроси по съществото на делото и в настоящия етап на разглеждане на първоначална мярка за неотклонение не следва да ги коментира.