Банките затягат условията за кредит за имоти

Парите

01-12-2015, 08:20

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Длъжниците няма да дължат нищо, ако им вземат жилището

Половината от банките у нас предвиждат да затегнат условията за отпускане на заеми за строителството или за нов имоти. Това показват резултатите от проучването "Барометър на банките в България", проведено от Ърнст и Янг. В същото време над половината от висшите мениджъри на банките у нас очакват отпускането на заеми за малки и средни предприятия да става по-лесно. Трезорите ще гледат по-либерално и на компаниите в сектора на информационните технологии и тези в сектора на услугите.

Една от причините за по-трудното отпускане на жилищни заеми е в разпоредбите на готвения нов закон за ипотечните кредити. Според него длъжниците на банките няма да дължат нищо на финансовите институции, ако ипотекираният имот бъде отнет заради неплатени вноски. Проектът за новия закон е изготвен от финансовото министерство и е пуснат за обществено обсъждане. Подобна забрана влезе в сила преди година и половина с промените в Закона за потребителския кредит. Трезорите ще са задължени да предоставят на клиентите си такава възможност, която трябва да е записана още в договора за заем. В момента има много случаи, в които, въпреки че ипотекираният имот е отнет, кредитополучателите продължават да дължат пари на банката.

Новият закон, базиран на европейска директива за ипотечните кредити от 2013 г., урежда и отпадането на наказателната лихва за предсрочно погасяване при заемите за нов дом. Всички ипотечни кредити вече могат да се погасяват предсрочно без върху остатъка от сумата да се дължи наказателна такса. Условието е предсрочното погасяване да е след не по-малко от 12 месеца от отпускането на заема. На банките се забранява да събират и такса за усвояване или за управление на кредита.

Банките ще бъдат длъжни да уведомяват клиентите си писмено за всяка промяна на лихвата по заема още преди влизане в сила на новите условия. Те ще трябва да дават и разяснения на клиентите си, теглили заем в чуждестранна валута, ако в резултат на курсове, надхвърлящи 20% курсовете при сключване на договора, се налага промяна на погасителните вноски. В тези разяснения е задължително да има информация за правото на клиентите да превалутират кредита и как може да се случи това.

Около 72% от банкерите у нас са уверени, че финансовото представяне на банките в България ще се подобри през следващата година. Въпреки това повече от половината банкови мениджъри смятат, че размерът на загубите от обезценка на предоставени кредити ще нарасне. Една от причините за загубите са предстоящите стрес тестове и преглед на активите на банките. Въпреки това 90% от банковите мениджъри са уверени, че предстоящият преглед ще бъде полезен за банките в България, а повече от половината смятат, че той ще доведе до повишаване на доверието в банковата система. Банките у нас признават, че най-вероятно ще срещнат трудности с подготовката си за изпита, най-вече заради проблеми с информационните системи и ангажирането на човешки ресурси. Наскоро председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов заяви, че банките ще свият кредитирането, докато текат тестовете. Причината е, че с тях ще бъдат силно ангажирани кредитните консултанти.