Бюджет ‘2016: Искат още 10 млн. лева за инженерна инфраструктура

Парите

30-11-2015, 17:53

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

Милена Стефанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

221,7 млн. лева планира да харчи Варна догодина

Гласуваха! Варна ще харчи 258 млн. лева през 2015-а

Засега общината не планира да тегли заеми през следващата година

Средствата за инженерна инфраструктура в проектобюджета за 2016 г. да бъдат завишени с 10 млн. лева. Това предложение отправи председателят на Съюза на превозвачите Максим Петков от името на транспортния бизнес по време на публичното обсъждане на финансовата макрорамка за 2016 г. Общинската администрация е предвидила за рехабилитация, ремонт и изграждане на улична мрежа и за други дейности по опазване на околната среда 19,2 млн. лева. Според браншовата организация тази сума трябва да бъде увеличена на 29,2 млн. лева, а това можело да се постигне чрез актуализиране на приходната част на проектобюджета.

Подобен бюджет за инженерна инфраструктура би съответствал на обещанията, дадени от новоизбрания кмет Иван Портних и на темпото, с което се работи в момента, коментира Петков. Да се предвидят средства за благоустрояването на ул. "Флора", обитателите на която от години живеят в лоши условия, настоя Тошка Йовчева. По думите й потърпевши са около 2000 души. Улицата няма дъждовна канализация, няма тротоари, а едва от месец е изградено улично осветление.

Данъчни облекчения и повече транспортни преимущества поискаха пък от Асоциацията на пенсионерите във Варна. Според организацията всички пенсионери на възраст над 67 г. трябва да могат да пътуват с една карта по всички линии. Така ще се разтоварят автобусите и ще се намалят разходите на превозвачите, тъй като препълнените автобуси много по-често се повреждат, изтъкна председателят на Асоциацията на пенсионерите Кръстю Нанев, който е бил главен инженер в "Градски транспорт".

Както вече Varnautre писа, макрорамката на проектобюджета за 2016 г. възлиза на 221 670 000 лева. Сумата е с 37 млн. лева по-малка спрямо първоначалния бюджет за тази година, който е в размер на 258,7 млн. лева. 75% от проектобюджета за следващата година са за образование, здравеопазване, социални грижи и подпомагане на инженерната инфрастуктура, като най-много средства – 89 млн. лева са предвидени за образование. Засега общината не предвижда теглене на заеми през 2016 г., тъй като няма готови проекти, за които да е необходимо целево финансиране, стана ясно от думите на заместник-кмета Пейчо Пейчев.

Тазгодишният бюджет да бъде актулизиран със 6 537 000 лева или 2,5%, предлага кметската администрация. Така се очаква бюджетът да достигне 265 237 000 лева. Актуализацията се налага заради промени във взаимоотноенията с централния бюджет, компенсирани промени в бюджета и включването на разходите за провелите се местни избори.