Счетоводителка в Съюза на архитектите откраднала над 9500 лева

Крими

30-11-2015, 15:21

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Районната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт за длъжностно присвояване

Варненската районна прокуратура внесе обвинителен акт в районния съд срещу Иванка Иванова- обвинена в длъжностно присвояване на 9542 лева. Деянието e извършено в периода от 2 януари до 31 декември 2014 г.

68-годишната Иванова била назначена с граждански договор като счетоводител-оператор в Съюза на архитектите в България – клон Варна. Длъжностната й характеристика включвала достъп до банковата сметка на дружеството, без да е необходимо съгласието или одобрението на работодателя й при извършване на операции със сметката. През септември 2014 год. след сигнал до Съюза на архитектите в България – клон Варна, за неправомерни тегления на средства от Иванова е назначена ревизия на цялата 2014 год.

От изготвената съдебно-счетоводна експертиза и предоставените от банката финансови документи се установява, че счетоводителката е изтеглила общо 10 700 лева, от които едва 1157 лева са отишли за покриване на разходи на дружеството. Липсват финансови документи за наличности в касата на съюза. Според експертизата присвоената сума от длъжностното лице е в размер на 9542 лева, която не е възстановена от обвиняемата.Предстои насрочване на делото във Варненския районен съд.