Захари Дамянов писал "Аз ще стана Световен шампион" година и половина

Радвам се, че го убедих да повярва в себе си, че може да постигне този успех, каза треньорът му Емо Костов

Треньорът на новия Световен шампион по карате киокушин Захари Дамянов - Емил Костов разкри впечатляващ детайл от подготовката на варненеца, относно триумфа в Токио. Той сподели пред медиите как е убедил Захари да повярва, че ще стане №1 в света. На 22 ноември в Япония варненецът стана първият българин и европеец, спечелил световната титла на без категории на 11-ото първенство. 

"Вярвах, че Захари може да спечели това състезание, тъй като преди това имаше много натрупани титли. Като се започне от Европейски първенства, All America, втори и трети на световното първенство на категории, втори на японско първенство на без категории. Така че това, което бяхме направили, донякъде се допираше до световната титла. За да стане човек световен шампион, трябва да притежава основно три неща -физика, техника и дух. Захари имаше двете - физика и техника. Липсваше му вярата", каза Костов.

"Когато падна на All America през 2014 година го накарах всеки ден да пише по сто пъти едно и също нещо - "Аз ще стана Световен шампион". От 7 юли 2014 г. допреди най-големия форум в този спорт, той го правеше. Причината е, че човек пишейки едно и също, започва да си вярва подсъзнателно, че може да го постигне. Всичките над 500 листа са в мен и мога да ви ги предоставя", разкри щастливият треньор.

"Най-много се радвам, че го убедих да повярва в себе си, че може да стане световен шампион. Това е най-трудното нещо. Знаете, че хора, които са ставали световни шампиони, много трудно след това успяват да мотивират и да направят от друг човек световен шампион. Радвам се, че аз успях да го направя. Когато се замисля, се сещам единствено за Бекенбауер, който също е успявал да стане световен шампион като футболист, а после и като треньор. Мога да ви дам много големи имена, като Ивайло Маринов, Стефка Костадинова, Христо Стоичков, които са постигнали много в спорта, но техните състезатели не са допринесли толкова", сподели още Емил Костов.

"Предстои да решим със Захари дали ще продължи да се състезава, но важното е, че в следващите 4 години той, нашият клуб Ичи Геки и България ще са №1 в света. В следващите две световни първенства не виждам българин, който може да повтори успеха на Захари. Имаме талантливи каратисти, но са мързеливи, стигат едно ниво и се отпускат. Ще им помагам да се развиват, но и от тях самите зависи докъде ще стигнат в спорта ни. Искам да благодаря на Константин Божилов, че положи основите на карате във Варна и България, както и на Валентин Георгиев, че преди години прие предложението ми да стане спонсор на Захари. На 21 и 22 май 2016 година Варна ще е домакин на европейско първенство. Форумът ще съвпадне с 40 години карате у нас и 20 години Ичи Геки", Завърши Костов.

Вижте всичко, което каза треньорът на Захари Дамянов за подготовката и мачовете в Токио: