Очертава се масов крах на делата за касиране на вота

Новините

30-11-2015, 08:16

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Исковете вече са отхвърлени на първа инстанция в Русе, Варна, Добрич, Ямбол

Масовото гражданско недоволство след изборите, изразяващо се в многобройни сигнали за преправяне и манипулации на секционни протоколи и за неотчитане на преференции, е на път да се удари в първата стена, която застана на пътя му. Очертава се масов крах на делата за касиране на вота на първа инстанция - окръжните административни съдилища. Магистратите във Варна, Русе, Добрич, Ямбол и т.н. вече потвърдиха решенията на общинските избирателни комисии (ОИК) и дадоха 7-дневен срок на жалващите се да преценят дали да отнесат въпроса и във Върховния административен съд. Все още няма решения за редовността на изборите в София и Пловдив, където има най-много жалби.

В морската столица административният съд потвърди избора на Иван Портних за кмет с мотив, че при произвеждането на изборите не са допуснати нарушения, които да водят до изборен резултат, различен от обявения. В Добрич съдът също потвърди действията на ОИК, като преди това все пак позволи повторно броене на бюлетините. Съдебно-математическата експертиза установи, че на първия тур действителните гласове са били повече - и за загубилата досегашна кметица от ГЕРБ Детелина Николова (32 гласа плюс), и за победителя Йордан Йорданов (+6 гласа). Съдът постанови на втория тур гласовете за двамата да се увеличат малко, с което разликата на балотажа от 286 гласа остана в полза на Йорданов.

В Русе съдът потвърди резултатите от вота за общинските съветници. "От събраните по делото доказателства и при извършената пълна проверка на протоколите на 213-те секционни избирателни комисии съдът не установи нарушения в решението на ОИК, които да доведат до промяна на вече обявения резултат и на разпределението на мандатите" - се казва в решението. В Ямбол мотивите са сходни. Административният съд в Плевен пък потвърди изборите в Червен бряг, а в Благоевград - в Банско. Решението за Червен бряг е, че на балотажа победата на Данаил Вълов с 52.37% срещу Георги Георгиев от ГЕРБ с 47.63% е редовна, въпреки че в протоколите на четири секционни комисии са нанесени поправки. Според Темида тези поправки не влияят съществено на резултата. Подобни са и мотивите за Банско.