Продават горива от цистерни за мляко

Парите

30-11-2015, 08:12

Снимка:

в. Труд

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Колонка без връзка с НАП до Агенция "Митници"

Възползвайки се от някои празноти в законите, контрабандисти масово продават горива от цистерни за мляко и хранителни продукти, алармираха от Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

След като държавата разреши на млекопроизводители да продават продукцията си директно на пазарите, се появиха цистерни, на които има надпис "Мляко", а от тях се продават тонове нафта, която се предоставя от държавата с намален акциз за земеделски нужди. Заради по-ниските налози - 50 лв. вместо 650 лв., фермери я продават с 10-30 стотинки по-евтино от цените по бензиностанциите, и то директно на ниви, паркинги и най-различни екзотични места, казаха експертите на асоциацията.

Масова практика е продажбата на по-евтини горива и от пластмасови бидони в микробуси или други лекотоварни автомобили. Такива оферти се публикуват дори в сайтове за електронна търговия, като се уреждат дата, час и място на зареждане. По такава обява съвсем наскоро ДАНС, МВР, митниците и НАП заловиха 2 тона контрабандно гориво, съобщи Светослав Бенчев, експерт в БПГА.

Според него има и други начини за измама, например на бензиностанции, на които само 1-2 колонки са свързани с НАП, а има още една, която уж била за ведомствени нужди. Продажба от подобни колонки, които не работят от години, бе разкрита в началото на 2015 г. под носа на Агенция "Митници" - на метри от сградата й до Сточна гара в София, където бяха намерени 5 тона контрабандно гориво.