42 проекта за нова сграда на библиотеката на втори тур

Накрая журито трябва да излъчи три предложения

42 от общо 370 подадени идейни проекти за нова сграда на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" са преминали успешно първия тур. В събота международното жури прегледа всички концепции, днес продължава оценяването, което трябва да излъчи три предложения, съобщи арх. Йоана Иванова, гл. експерт в общинската дирекция "Архитектура и градоустройство".

Конкурсът е организиран от Община Варна и Камарата на архитектите в България и се реализира с подкрепата на WhAT Association. Целта е колекцията на библиотеката, разпръсната в шест сгради в града, да бъде събрана на едно място и едновременно с това да бъде създадено ново обществено пространство в центъра на морската столица.

В събота кметът на Варна Иван Портних поздрави експертите, поканени да оценяват проектите. "Благодаря на всички за отзивчивостта и енергията, с която работите. Радвам се, че подкрепяте нашата инициативата за изграждане на нов дом на варненската библиотека и се надявам да изберете най-добрите предложения", заяви кметът. Той припомни, че новата библиотечна сграда ще бъде първата в страната, построена през последните 30 години.