Родни експерти по морските крайбрежия на обмен в Холандия

Новините

27-11-2015, 15:56

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В рамките на проекта, експерти от АБЧО взеха участие в обучение за обмен на добри практики

Асоциация на Българските Черноморски Общини (АБЧО) е партньор по проект "Подобряване на интегрираното управление на крайбрежните зони в региона на Черно море, в рамките на съвместната оперативна програма "Черноморски басейн 2007-2013", договор No.2.2.1.72773.238 MIS-ETC 2646.

Проектът се реализира в партньорство с Националната администрация за водите на Румъния, Добруджа Litoral (ABADL), Център за регионални изследвания (CRS) - Украйна, Екологичен консултантски център Кахул (ECC) - Молдова и Турция – Областна администрация на Синоп, Фондация за морски изследвания на Турция (TUDAV), Фондация за опазване на природата (DAYKO) - Турция. Освен споменатите партньори, в проекта участват и асоциирани партньори: Министерството на околната среда и климатичните промени на Румъния, Университетът на гр.Ризе в Турция, Крайбрежен морски съюз (EUCC ), WiC Board Rijnland и Община Зандвоорт от Холандия.

В рамките на проекта, експерти от АБЧО взеха участие в обучение за обмен на добри практики, организирано от WiC Board Rijnland в град Халден, Кралство Холандия. В обучението участваха по двама представители на организациите партньори по проекта.

Основната идея на практическите занимания бе създаването на екип от експерти за прилагане на интегрирано управление на крайбрежните зони, с което технически да се подпомогнат заинтересованите страни.

Основните резултати от проведеното едноседмично обучение са използвани при разработването на Наръчник за участие на обществеността в ИУКЗ на Черноморския регион. Наръчникът бе представен за обществено обсъждане в дневния ред на експертна работна среща, проведена на 11 септември 2015 г. в град Варна.