Банско става Вавилон за 8 декември

Туризъм

27-11-2015, 07:38

Снимка:

narazhodka.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Чакат 15 000 студенти от 4 държави на купон в зимния курорт

Старият марксистки лозунг: "Пролетарии от всички страни, съединявайте се", около 8 декември в курорта Банско звучи така: "Студенти от няколко страни, забавлявайте се". Не се очаква да има изключение и тази година. Курортният град ще се превърне във Вавилон за младежите не само от България. Очакват се над 15 000 възпитаници на университети от цялата страна да дойдат на купон под връх Тодорка. Компания ще им правят близо 2000 гръцки студенти, както и младежи от Сърбия и Македония.

"За няколко дни ще бъдем младежки център на Балканите. Подготвени сме да посрещнем подобаващо младите гости. Ще им осигурим незабравимо преживяване в най-добрия зимен курорт на страната", обещава Малин Бистрин, който е председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

Още преди месец бяха резервирани над 60% от местата в хотелите и частните квартири. Местните вярват, че на 8 декември поне 90% от легловата база ще е заета. Тъй като празникът е в делничен ден - вторник, собствениците на хотели правят жест към към студентите. При 3 нощувки те ще платят само две, а третата е подарък. В тризвездните хотели пакет от две нощувки със закуски и празнична вечеря ще струва не повече от 100 лева. В малките семейни комплекси цената за същата услуга е с 20% по-ниска.

Нощувките в града покрай студентското парти ще са между 25 и 50 лева в тризвездните и четиризвездните хотели. Между 15-20 лева е леглото в частните квартири. Пакетите най-често включват две и три нощувки със закуски. Има предвидена и празнична вечеря, която тръгва от 30 и стига до 60 лева. Хотелиерите разполагат с микробуси, които да возят клиентите не само до Пирин, но и до някои от забележителностите в региона. Имат готовност да ги закарат до минералните извори в село Баня и Добринище, до конните бази в региона.

"При заявка не е проблем да ги заведем дори до храма на Ванга в Рупите и до Рилския манастир. Но няма голям интерес към тези места, защото са доста далеч. А целта на младежите е да се отпуснат и да се веселят, а не да бият толкова много път", разкриват хотелиери. Има и други бонуси за младите гости. Ако удължат ваканцията си до пет нощувки, ще платят само четири, но ще могат да участват в шоуто за старта на сезона на 12 декември, когато в Банско ще дойдат световноизвестни скиори. По този начин ще си гарантират не един, а два незабравими купона.

Приятна изненада за студентите готвят заведенията в Банско на 8 декември. Те обещават да направят сериозни отстъпки за младежите. "Няма да искам куверт от празнуващите младежи. Че кризата не подминава и тях", обещава собственикът на кръчма "Дедо Пене" Любен Пумпалов. "В моята механа ще има свободно движение на млади и красиви хора. Нека всеки според джоба си прецени колко ще пие и яде, а не аз да ги задължавам какво да консумират. Ще има изненади за гостите ни, веселбата е гарантирана", каза още той. Сигурно е, че в повечето заведения ще има или жива музика, или диджеи. Развлекателната програма на кръчмите включва и празнични томболи. "Наградите за гостите ни ще са скромни, но пък от сърце. Някои колеги ще проведат и викторини, за да проверят знанията на младежите. Разбира се, всичко това ще правим с огромна усмивка. Покрай студентите и ние да се повеселим", твърди Дедо Пене.

В почти всяка механа в града под Тодорка се усеща топлината и уютът на традиционната българска къща. Създадени са по каноните на местната архитектурна традиция, интериорът е изцяло в стил "дърво, камък и метал". Съвременното оборудване включва пълна климатизация и аспирация на помещението.

"Нашите готвачи приготвят пред вас най-вкусните специалитети от региона. Студентите ще се насладят на различни блюда, приготвени на жар или на пещ, сочно чеверме, препечено на тих огън. Добрите стари вина и ракиите обаче трябва да се пият с мярка, за да им останат спомени, а не да приключат купона в Спешен център", допълва с усмивка старият механджия от Банско. Богатата фолклорна програма в механите допълва автентичната атмосфера.

Нови оръдия осигуряват сняг в зоната над Банско. Банскалии и студенти тази година се молят не толкова за сняг, колкото за студ. Защото минусовите температури в Пирин ще са достатъчни, за да може младежите да се насладят на карането на ски и сноуборд по пистите. Не е тайна, че много от младите гости на курорта съчетават веселбата със зимни спортове. Те се надяват да направят генерална репетиция и да изпробват съоръженията и трасетата в ски зоната броени дни преди официалното откриване на зимния сезон.

50 нови оръдия за изкуствен сняг са монтирани за новия зимен сезон в ски центъра над курорта Банско. Общият брой на съоръженията вече е 400 и те покриват над 90% от територията на цялата зона за каране на ски и сноуборд в Пирин. Няма проблем инсталацията за производство на изкуствен сняг, която е високо технологична и автоматизирана система, да заснежи навсякъде. "Покриваме вече и писта номер 10, която единствена нямаше изкуствено заснежаване. Молим се само за ниски температури от минимум минус 1,5 градуса.

Тогава не е проблем водата с температура около 4 градуса да излиза под налягане от дюзите на снежното oръдие и при летежа си до земната повърхност да кристализира под формата на сняг", увери маркетинг директорът на фирмата концесионер на ски центъра Иван Обрейков. През лятото беше извършена рекултивация и засяване с трева на трасетата, където това е било необходимо. Зимният курорт Банско ще посрещне туристите и с обновен лифт, който ще вози скиорите от Шилигарника до връх Тодорка. Новото съоръжение, което в момента се тества, ще реши проблема с опашките в планината. Туристите ще бъдат извозвани от 6-седалков лифт, който замества 32-годишната досегашна система. Скиорите ще се возят по 2300-метровото трасе, преодолявайки денивелация от 703 метра.

Разстоянието ще се изминава за 6 минути, като за час лифтът (със скорост 6 м/сек) ще може да поеме човекопоток от 2000 души. Преди капацитетът бе 800 души, а возенето продължаваше 20 минути.

Наплив на млади ездачи ще има около 8 декември в разложкото село Бачево. Много от студентите бият път до тук от курорта Банско, за да яздят елитни коне. Мераклиите да препускат из Рила планина се увеличават с всяка изминала година. "Младежите, които не карат ски, след купона идват тук на езда. Някои плащат допълнително, за да облекат дрехи на български хайдутин или пък да се преобразят в каубои. Имаме бутафорни пистолети и пушки. Вземат оръжията и поемат из гората", уверява Иван Наков, който е собственик на модерна конна база в населеното място. Изживяването да минаваш през снежни преспи на гърба на кон е неповторимо, твърдят бачевци, които са намерили място за четириногото в герба на селището си.

Ездачите пък се подкрепят или с руйно вино, или с горещ и ароматен горски чай. "Всички студенти са доволни от преходите си в планината с нашите коне. Те най-често траят от 1 до 3 часа, включват и обяд. Гощаваме ги с домашни ястия, правим им капама", разказват работници в конните бази. Баби от Бачево пеят и точат баници за младите гости. По време на ездата пък студентите могат да посетят параклиса "Свети Георги", минералния извор в местността Банище, чиято вода лекува кожни болести. Стигат чак до водопадите на река Периволска, които са на три часа път от селото. "На час ездата струва 30 лева, но правим отстъпки за младежите. За тях е важно, че си доставят истинско удоволствие и много емоции. Наслаждават се на прекрасни гледки към планините Рила, Пирин и Родопите, минават през живописни местности", твърди Иван Наков.

"Българино, знай своя род и език!" - този завет на Паисий Хилендарски се подкрепя отдавна от жителите на курорта Банско. В града през 2008 г. отвори врати нова придобивка, която няма нищо общо със ските. Банскалии почетоха паметта на своя съгражданин и създател на "История славянобългарска" с откриване на Мемориал на свети Паисий Хилендарски. В него са изградени точни копия на килията на монаха в манастира "Хилендар", както и на параклиса "Свети Иван Рилски". Всичко е възстановка на автентичните оригинали, които вече не съществуват. "Много млади хора са сред посетителите.

Всеки от тях може да се потопи в обстановката, в която първият будител на България е написал "История славянобългарска" и се е молил на бог. Дори и на празника си студентите не подминават Мемориала на Паисий", твърдят служители на комплекса. В сградата килията на Паисий е на приземния етаж, точно срещу портата на сградата. Всичко вътре ни връща с два и половина века назад. Иконостасът, където монахът се е молил, е вдясно от килийната врата. Вляво са масата и леглото. В пода е издълбано дори скривалище, каквото е имало някога в килията. На дървен рафт са струпани десетки църковни книги, някои от които наистина са от ХV-ХVI век. На горния етаж е параклисът.

Катедралният храм "Света Троица" в Банско също е посещаван от студентите. В момента специалисти изографисват северната стена на 180-годишната църква. В светата обител са работили представители на Банската иконописна школа. Църквата "Света Троица" е построена и осветена през 1835 година. Направена е с даренията на 270 фамилии и още 1081 банскалии. 60-години по-късно към светата обител са вдигнати голяма кула с камбанария и часовник. Двувековният храм е сред най-посещаваните от туристите в Пиринския край и е сред най-ценните исторически забележителности в региона. По традиция младите не пропускат да разгледат и музея на поета Никола Вапцаров, построен на мястото на родната му къща.

Доста студенти атакуват басейните с минерална вода в село Баня, което е само на 5 км от Банско, и в град Добринище - на 7 км от курорта. В първото селище има повече от 70 минерални извори със средна температура от 58рС. Десетки хотели предлагат спа процедури. "Доказана е лечебната сила на нашата минерална вода. Укрепва организма, спира простудите", твърди бившият кмет Николай Драговчев.

Минералната вода води много туристи и в Добринище. Чрез бани се церят заболявания на ставите, костите, мускулите, сухожилията, хроничен ставен ревматизъм, заболявания на ставите, наранявания, контузии. Водата помага за облекчение и при хронични заболявания на периферната нервна система, хронични гинекологични и кожни заболявания. Чрез пиене се лекуват бъбреците и пикочните пътища, черния дроб и жлъчката, стомахът и червата. "Студентите, които нямат финансова възможност да ползват минералната ни вода в десетките хотели в града, могат да го направят в обществената ни баня. Къпалнята е с женски и мъжки басейни и вани, наскоро бе реконструирана и превърната в лечебница с физиотерапия. Отворена е целогодишно - почивен ден няма", казва кметът на Добринище Китан Галчев.