Местна архитектка проектира Музей на водата във Варна

Мисия Варна

26-11-2015, 11:35

Снимка:

Визуализации: Валентина Ганева

Автор:

Милена Стефанова

Всичко от Автора

Амфитеатралната сграда може да бъде разположена на ската до Шокъровия канал

Музей на водата да бъде изграден във Варна. Това предложение отправя местната архитектка Валентина Ганева, която е разработила грандиозен проект, който се явява и нейна дипломна работа. Според Ганева най-подходящо място за атракциона е скатът на Крайбрежната алея над минералния басейн. Така ще може да се укрепи и самият терен, да се изгради терасовиден площад, както и да се благоустрои районът, смята архитектката.

Друго преимущество в полза на терена до Шокъровия канал е наличието на три вида води в района – подпочвени, минерални и морски, обяснява авторката на проекта. Благодарение на музея пък ще бъде изграден пряк пешеходен достъп от Морската градина до крайбрежната алея. Валентина Ганева има идея и за изграждане на мост в морето, като част от обемно пространствена композиция, която да предлага още по-богат обзор на залива.

Идеята е Музеят на водата не само да представя културата и цивилизациите, свързани с Черно море, неговите подводни богатства и корабоплаването в района, но и да предлага забавления за посетителите чрез различни уъркшопове, презентации, работилицни, наблюдения и т. н.

Проектът предвижда многофункционалната амфитеатрална сграда да е с разгърната застроена площ от 27 200 кв. метра. Музеят ще разполага с пространства за постоянни и специални изложби, Център за изкуство и технологии, Център за съвременна култура на Балканите, музикални зали, площи за образование, изследователски център, иновативна лаборатория за консервации и реставрации.

Той ще е единственият подобен не само за черноморските страни, но и за Балканския полуостров, отбеляза архитектката, според която музеят може да се превърне в сграда символ, концептуално обвързана с характера на Варна. Ганева смята и че проектът е от национално значение и подкрепа за евентуалната му реализация би могла да окаже и държавата. 

Това е втори грандиозен проект на младата архитектка. Заедно с Цанислав Филипов тя е автор и на проект за реконструкция и ревитализация на паметника на българо-съветската дружба, наречен "Архив на спомените".