Авангарден метод за оперативно лечение на сърдечни аритмии

Животът

25-11-2015, 13:17

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Той вече се прилага успешно в Клиниката по кардиохирургия в Университетската болница "Св. Марина"

От 11 ноември тази година досега трима пациенти на Клиниката по кардиохирургия към Университетската болница “Св. Марина" във Варна получиха шанс за по-добро качество на живот чрез интервенция с един от най-съвременните методи за оперативно лечение на аритмията при предсърдно мъждене – оперативното лечение на митралния им клапен порок беше съчетано с криоаблация. За първи път в България се прилага криоаблация за лечение на предсърдното мъждене – чрез замразяване 

до -62оС по определени линии в предсърдията се прекъсват пътищата на аритмията, което води в над 80% от случаите до възстановяването на нормалния синусов ритъм. Когато криоаблацията се прилага според определени в световната медицинска практика критерии – аритмия с давност, не по-голяма от 1 година, умерено разширено ляво предсърдие и пристъпна или персистираща аритмия при предсърдно мъждене, в опитните центрове шансът за успех е близо 90%. И при тримата първи пациенти криоаблацията е довела до възстановяване на синусов ритъм, като този ритъм се задържа и в ранния следоперативен период.

Предимствата на приложената от екипа на Клиниката по кардиохирургия към Университетската болница "Св. Марина“ във Варна криоаблация са безспорни. Няма опасност от нежелана увреда на сърдечните клапи, достига се напълно до митралната и трикуспидалната клапи, тъй като е доказано, че дори 1 мм неаблирана тъкан може да е причина за неуспех от лечението. Затваря се отворът на “ухото на ляво предсърдие" – структурата, която е отговорна за над 80% от тромбоемболичните исхемични инсулти при хората с аритмия. Няма риск за увреждане на съседни несърдечни структури. Според натрупания в Европа и САЩ опит се съобщава за задържането на ефекта от криоаблацията над 5 години в над 80% от пациентите, върнали се към нормален синусов ритъм. Предстои методиката за комбинирано оперативно лечение – съчетаване на криоаблация с основната хирургична процедура, най-често при пациенти с клапни пороци на сърцето, да се утвърждава в практиката на Клиниката по кардиохирургия във Варна. Пациентите ще бъдат наблюдавани за запазването на синусов ритъм и проследявани във времето, за да се натрупа необходимият опит – важно условие за постигане на по-добри за пациентите дългосрочни резултати.Инвалидизиращата аритмия при сърдечни заболявания може да бъде лекувана оперативно, поне при част от пациентите! Самата аритмия влошава качеството на живот при тези хора – намаляват възможностите за физическа активност, а трябва да приемат и лекарства – антиаритмични и антикоагуланти, имащи немалко странични ефекти. Ако антикоагулантите (предпазващи от образуване на тромби в сърцето) не се дозират правилно и не се прави ежемесечен лабораторен контрол, съществува сериозен риск от кървене или образуване на тромби в сърцето. Ако части от тези тромби попаднат в артериите на мозъка, развива се мозъчен инсулт, не рядко – фатален, а в болшинството от останалите случаи – инвалидизиращ. Това прави въвеждането на оперативно лечение на сърдечните аритмии при сърдечноболните пациенти факт с огромно социално и потенциално финансово изражение. Повече информация от доц. Пламен Панайотов, Ръководител на клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна, може да получите в следващото видео: