Фея гони страховете на малките пациенти в Окръжна болница

Животът

25-11-2015, 09:00

Снимка:

МБАЛ "Св. Анна"

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Феята на усмивките Роси е в екипа на варненския "Пирогов" от 18 години

Детските сълзи и страхове в отделението по "Уши, нос и гърло" в университетската МБАЛ "Света Анна" във Варна са под забрана. Контрол върху тях е поела санитарката с име на цвете – Роси. С малко реквизит и широка усмивка сърцатата служителка се е превърнала, по съвместителство, във фея на усмивките в отделението. Запазената й марка е прогонването на страховете от главите и сърцата на болните деца. За броени минути тя успява да пресуши сълзите на малчуганите и да ги изпрати до операционната спокойни и нерядко – усмихнати.

Тайната й рецепта – малко карнавален реквизит и много сърце в общуването с децата. Роси е в екипа на варненския "Пирогов" от 1997 година. За 18 години тя е преминала през спешните и тежки хирургии, АГ-сектора и родилното отделение. В момента тя е усмивката на "УНГ"-отделението. Редом със служебните си задължения, Роси "работи" като професионален аниматор на най-малките пациенти в сектора. А в почивните дни дава воля на артистичната си душа като декоратор на щастливи семейни събития.

Дамата, чиито собствени деца са вече големи, като всяка майка, не издържа на детски сълзи. Това я мотивирало преди няколко години да се снабди с няколко вида карнавална максировка – клоунски нос, перука, гигантски очила и ангелски крилца, към които прибягва всеки път, когато съзре страх в детските очи, преди преглед или предстояща оперативна интервенция. За най-упоритите страхове Роси има допълнителен арсенал - балони и почерпки за малките пациенти. Резултатът от артистичния подход на екипа са усмихнати деца и спокойни родители.