Библиотекари и музейни работници на протест – искат повече пари за култура

Животът

24-11-2015, 17:31

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

450 лева е средната заплата в сектора, настояват за 50% ръст

Служители на Регионалната библиотека, Театрално-музикалния продуцентски център, Градската галерия и музейни работници във Варна протестираха символично срещу недостатъчния бюджет за култура. Заетите в сферата изразиха недоволството си с протестни плакати и лентички с надписи "Аз протестирам" и "Аз съм солидарен", като заявиха, че са готови и на по-крайни форми на протест.
В държавния бюджет за 2016 г. за библиотеки, музеи и галерии са заложени 14 милиона лева, което представлява 0,46% от общата рамка. С предвиденото финансиране няма как да обезпечаваме фондовете и да вършим качествено работата си, коментира Весела Ангелова, председател на синдикалната организация на КНСБ в библиотеката, където в знак на протест са изградили и специална инсталация, наречена "Път на благоденствието".

Служителите на варненското книгохранилище са изчислили, че само за библиотеките са необходими 3,6 милиона лева допълнително на година. Културните дейци настояват и за 50% ръст на трудовите им възнаграждения. В момента средната работна заплата в сектора е около 450 лева, като според Ангелова, тя не е актуализирана от години. С увеличението тя ще стане около 700 лева и ще достигне равнището на средната работна заплата в България.