Нов вид лечение на хепатит С поема Здравната каса

Животът

24-11-2015, 15:57

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Лечението е подходящо за пациенти с различна напредналост на заболяването

Нов вид лечение на хепатит С – без употреба на интерферон, ще се поема от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от следващата година. Това съобщиха от Национална пациентска организация, предаде bTV. 

Медикаментите, с които заболяването се лекува в 98% от случаите на хепатит С, вече са включени в Позитивния лекарствен списък, посочиха от организацията.

Важно предимство на новите медикаменти е, че предизвикват малко странични реакции. Лечението е подходящо за пациенти с различна напредналост на заболяването, като терапията може да се използва и от претърпели чернодробна трансплантация, подходяща е и за коинфектирани от хепатит С и ХИВ.

Предстои Здравната каса, заедно със специалисти по гастроентерология, да създаде конкретни критерии за отпускане на лечението. Надяваме се най-широк кръг от тях да получат достъп до него, коментира председателят на организацията Станимир Хасърджиев.

Националната пациентска организация организира безплатни изследвания за ХИВ и хепатити, които са в рамките Европейската седмица за изследване за тези заболявания, съобщиха от организацията.

Скринингът ще бъде днес и на 26 ноември. До 16 ч. днес на площад "Александър I Батенберг" и на 26 ноември от 10 ч. до 16. ч. в парк "Заимов" всеки желаещ ще може да се изследва за носителство на вирусите на ХИВ, хепатит B и хепатит C. При необходимост ще получи и консултация за заболяванията на място.

Изследванията ще се извършват в мобилна лаборатория, като за целта се взема капка кръв от пръста. Резултатите ще бъдат готови в рамките на 15 минути.

В България около 110 000 души са носители на вируса, но поради безсимптомното протичане на заболяването голямата част от тях не знаят, че са заразени.

Близо 9 млн. граждани на Европа са инфектирани с хроничен хепатит С, който е основен причинител на чернодробен рак и цироза, посочват от пациентската организация.