Проверяват имотното състояние на 34 жители на Игнатиево

Над 1 милион лева влезли в хазната от продажба на запорирани вещи

Проверките на имотното състояние на ромски барони от Игнатиево ще приключат през януари следващата година. Това съобщи пред медиите директорът на Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите (НАП) във Варна Милена Колева. Данъчните започнаха проверки след като Нова телевизия показа лукса, в който живеят част от жителите на градчето, считано за Мека на джебчиите, и последвалата полицейска акция. Първоначално обект на ревизии са били 14 лица, но впоследствие са възложени проверки на още 20 лица, информира Колева.

Стотици са лицата, за които се установява дали имат съответствие на доходи и имущество. От началото на годината са извършени общо 32 000 проверки и още 6 600 оперативни такива. Възложени са над 1 200 ревизии, в резултат на които са установени 148 млн. лева допълнителни задължения. Издадени са 1 700 акта за административни нарушения, като платените наказателни постановления надхвърлят 600 хиляди лева.

346 млн. лева са събрани от просрочени задължения към края на октомври, отчете още директорът на НАП-Варна. 224 млн. лева от тях са от данъци, а 122 млн. лева – от осигуровки. В резултат на проведена телефонна кампания, в рамките на която длъжници са приканвани да платят данъците си, постъпленията са 2,4 милиона лева.

Над 1 милион лева пък са влезли в хазната от продажба на запорирани вещи, като проведените търгове са около 300. Около 30 000 пък са запорираните банкови сметки. Като цяло към края на октомври реализираните приходи от НАП-Варна са в порядъка на 1,2 млрд. лева. Изпълнението на плана за събираемостта е 89%. В това отношение се справяме много добре. Варненската дирекция се нарежда на второ място в страната, отбеляза Милена Колева.

Данъчните се похвалиха и с огромния интерес, който е предизвикала лотарията с касови бележки на приходната агенция. Над 2 500 варненци вече участват в томболата с 12 хил. бележки. Общо участниците в районите, за които отговаря ТД НАП, са 4 770, а в национален мащаб регистриралите касови бележки вече надхвърлят 290 000.

Ръководството на ТД НАП-Варна (отляво на дясно): директорът Милена Колева и заместниците Ивелин Станчев и Чавдар Янков.