Долни чифлик тегли заем за новата си автописта

Животът

24-11-2015, 09:04

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Тя е с обща обща дължина 1 711 м.

Община Долни чифлик ще тегли временен заем от 150 000 лв. за финализиране на проекта за изграждане на картинг и автомобилна писта в града. Заемът ще е безлихвен и ще е от централния бюджет на България. Това решиха общинските съветници по предложение на кмета Красимира Анастасова. Тя ще трябва да отправи искане за кредита до Министерство на финансите, както и да разпореди разплащането.

Заемът е за извършване на текущи разплащания по проекта и е залегнал във финансовите му параметри. Общината ще въстанови кредита след като бъдат извършени окончателните плащания по проекта. Той се реализира след сключен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № 417/30.09.2014 г. между община Долни чифлик, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Местна инициативна рибарска група "Български черноморски сговор – Бяла – Долни чифлик – Аврен". Общата стойност на проекта е 247 631лв., а изпълнител на строително-монтажните работи след проведен конкурс е варненската фирма "Есен" ООД.

Модерната картинг и автописта се изгражда до стадиона в Долни чифлик. Тя е с обща обща дължина 1 711 м. Целта е любителите на адреналина да усъвършенстват на нея, а не по улиците и пътищата, своите състезателни умения. Освен това тук ще се провеждат обучения и състезания по картинг и майсторско управление на автомобили. Пистата има пет трасета. Първото е дълго - 409 м, второто - 352 м, третото - 373 м, четвъртото - 306 м, и петото - 271 м. Ширината на пистата е от 6,00 до 7,75 м.Тя ще е със специални бордюри, ивици за сигурност и многопластова устойчива асфалтова настилка. Пистата ще има система за отводняване от събирателни и ревизионни шахти, дренажи и колектори. Обезопасяването на трасетата ще стане с автомобилни гуми, разположени по завоите.