Бивши военни се организират да ловят бежанци

Новините

24-11-2015, 08:20

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Засега не е ясно кой стои зад организацията, тъй като за контакт е дадено лице с наименование полковник Валтер, но няма телефон за контакт

Бивши военни и полицаи започнаха да се организират в доброволчески отряди, за да "ловят" преминаващи незаконно границата чужденци и каналджии. Организатор на патрулите е Българският воински съюз "Васил Левски", който се представя в сайта си като "организация, обединяваща на доброволни начала възпитаници на всички средни и висши военни и полицейски училища в НРБ". Съюзът претендира да е наследник на Военния съюз от 1919 г.

"Когато няма истинска армия, държавност и държава, наш свещен дълг е, обединени заедно, да спасим нашия народ, деца и Отечество", пишат в призива си от съюза. Според съобщението вече има три организирани екипа, които действат по южната граница. От съюза са публикували и снимка на екип "Делта", на който се виждат четирима маскирани и въоръжени с ловни пушки мъже. Засега не е ясно кой стои зад организацията, тъй като за контакт е дадено лице с наименование полковник Валтер, но няма телефон за контакт. 

От друго съобщение на сайта обаче става ясно, че наскоро организацията е имала проблеми с МВР и ДАНС. Това е станало около протестите на полицаите. На 8 ноември вътрешното министерство съобщи, че са били арестувани десет души, подготвящи провокации по време на протеста на полицаите в София, Варна, Бургас и Пловдив. Сред задържаните няма служители на вътрешното министерство. Предотвратяването на провокациите е извършено от ДАНС и Националната полиция, съобщиха от МВР. Според сайта на съюза арестуваните са "регионални координатори симпатизанти на Българския воински съюз "Васил Левски". 

Засега не е ясно какви мерки ще предприеме МВР срещу "доброволните" отряди. В началото на бежанската криза "Национално единство" на Боян Расате формира "граждански патрули", които спираха хора в центъра на София заради "напрегнатата ситуация". Тогава обаче МВР предупреди Расате и хората му, че нямат право да проверяват по улиците. В края на септември членове на Организацията за закрила на българските граждани (ОЗБГ) обявиха, че заловили 27 афганистанци в гората в Странджа и ги предали на граничните власти. По време на лов през последните дни бяха задържани също големи групи чужденци. Полицията в Бургас е заловила през последните три дни 66 нелегално преминали границата афганистанци.