Варненци разглеждат изкуство само по разказ на създателя му

Варна Лайф

23-11-2015, 12:01

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Проектът на американския куратор Раул Замудио събира 14 творци от 8 държави

Международният проект ShapeShifters* на американския куратор Раул Замудио идва във Варна. В изложбата са поканени 14 творци от България, САЩ, Италия, Франция, Австрия , Пуерто Рико, Мексико и Испания. В основата на концепцията е залегнало изследването на трансформациите и мутациите в живота, изведени в контекста на колективната памет, социо-политическите и културни нагласи.

Динамичният характер на изложбата има функцията да провокира публиката към участие в изследването чрез перманентно присъствие и наблюдения върху собствената си перцепция за изкуство, като например посетителите си представят произведение в изложбата само чрез разказ на създателя му, вглеждат се в отражението си и следят и участват в мутациите на проекта на всеки два дни.

Стартовата изложба включва видео, фотография, рисунки и обекти на 7 чуждестранни гости, като домакинството на Варна е изразено чрез пърформанса на проф. Владо Иванов по време на откриването. Следващи стратегията на куратора чрез ротация българските участници в проекта ще заменят по една по една творбите на чуждестранните автори, като в края на изложбата по време на финисажа пред публиката ще бъде представена колекция от творби на 7 български автора и един гост от чужбина. 14-те произведения няма да са били заедно в пространството на галерията нито веднъж и само тези посетители, които следят процесът на трансформация на изложбата ще имат пълната представа и информация за случващото се.

С този проект американският куратор Раул Замудио изследва ролята на артиста, като фактор за създаването на културната памет, ролята на куратора и възможностите му за манипулация и трансформация на посланията. С проекта се задават и интересни въпроси за психологическото възприятие на произведенията на изкуството днес, тяхната социална функция и нуждата от нови естетически модели, като в същото време се търси кодът на времето и мястото на идентичността в културния облик на съвременността. Изследването завършва с публикуването на каталог, документиращ хронологията на преобразуванията на изложбата от началната до крайната фаза на процеса. Проектът ShapeShifters, представен в галерия Буларт се осъществява попрограмата "Културни мостове" на фондация "Рая Георгиева”. Той ще бъде предтавен от 24 ноември до 10 декември