Варненските библиотекари утре на протест

Животът

23-11-2015, 11:42

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Библиотекарите настояват да бъдат увеличени заплатите им, както и парите за култура

Работещите в Регионална библиотека "Пенчо Славейков" - Варна, излизат на протест срещу размера на средствата, заложени за култура в държавния бюджет за 2016 г. "Години наред трудовите ни възнаграждения не са актуализирани и не отговарят на нарасналите потребности на работещите. В нашата институция се трудят квалифицирани специалисти, чието трудово възнаграждение е сред най-ниските измежду всички категории висшисти у нас. Липсата на средства за финансиране на библиотеките доведе до трайна демотивация на работещите в тези институции, а невъзможността за системно обновяване на библиотечния фонд и за абонамент за различни бази данни възпрепятства българските граждани от равен достъп до информация и знание", коментира Весела Ангелова председател на синдикалната организация на КНСБ в регионалната библиотека.

Затова сме принудени на 24.11.2015 г. (вторник) да предприемем протестни действия, с които искаме да насочим вниманието на цялата общественост към нашите проблеми, посочиха от синдиката. Библиотекарите настояват:

-Да бъде увеличен бюджетът на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство и равен достъп до информация и знание до всички, за да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството.

-Да бъдат осигурени финансови средства за минималното покриване на показателите в рамките на Стандарта за библиотечно-информационно обслужване, утвърден от Министъра на културата през месец юни 2015 г.

-Да бъде увеличена средната работна заплата в сектор "Култура" минимум с 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България.