Щафета за ремонта на бюджета

Парите

23-11-2015, 08:33

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

ГЕРБ връща привилегиите на полицаите, АБВ иска 20 млн. за заетост, БСП атакува плоския данък

Истинска щафета за ремонт на бюджета се очертава между партиите в парламента тази седмица. Финансовият план на държавата беше гласуван на първо четене, а преди окончателното му приемане ще претърпи още промени. Депутатите могат да правят предложения до четвъртък, а ден преди това е срокът за финансовата рамка на НЗОК и ДОО. После бюджетът ще мине отново през комисии, а след това в пленарна зала. Една от сигурните промени в него е връщането на привилегиите на полицаи и военни. ГЕРБ вече обявиха, че ще я подкрепят. Иначе от партията на Бойко Борисов предупредиха, че няма да допуснат развихряне на претенциите за отпускане на повече средства.

"Приоритет за нас са образованието, науката, здравеопазването, дори социалното подпомагане", заяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. "Всеки път, когато десницата е на власт, от левицата вадят своята опорна точка "прогресивно подоходно облагане", коментира тя при гледането на финансовия план на първо четене. Конкретни предложения за ремонт на финансовия план имат от АБВ. Те са свързани основно с искания за увеличаване на разходите за социални дейности, научи "Стандарт". "Една от идеите е да се отпуснат още 20 млн. лв. по националния план за действия по заетостта. От 2010 г. се дават по 73 млн. лв., а увеличението ще позволи да се изработят допълнителни мерки за приобщаване към пазара на труда на две от най-засегнатите от безработицата групи", обясни Мариана Тодорова от АБВ. И уточни, че става въпрос за младежите, които не учат и не работят и възрастните хора.

АБВ искат още общините с развити социални услуги да получат повече средства. Обмисля се и финансирането на БАН да бъде увеличено с още 12 млн. лв., защото сега почти не остават средства за изследвания. Парите за майчинство пък можело да се изчисляват не въз основа на доходите за 24 месеца назад, а за 18 месеца, както беше преди. Последните две идеи обаче още са в процес на обсъждане в АБВ, очаква се решението да бъде взето днес на заседание на националното ръководство. И соцлидерът Михаил Миков вчера анонсира, че ще атакува бюджета с предложения по разходната част. БСП иска увеличаване на замразените социални плащания. Ще се опитат отново да вкарат за обсъждане идеята за премахване на плоския данък и заменянето му с подоходно облагане.

ПФ препоръчва да спрат исканията за харчове и да се чуят предложения как приходите да се увеличат. "Това е оптималният бюджет", посочи Емил Димитров вчера. "Виждам буфери, които биха могли да компенсират някакви неблагоприятни явления като например вдигането на цената на петрола", допълни той. Мартин Димитров от РБ ще внесе предложение прагът за кешови разплащания да стане 10 000, а не 5000 лв.