Обявиха най-висока степен на терористична заплаха в Брюксел

Новините

21-11-2015, 11:01

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Затвориха метрото в Брюксел заради терористична заплаха

Метрото в Брюксел бе затворено преди минути заради терористична заплаха. От тази нощ властите в Белгия повишиха нивото на терористична заплаха на най-високата 4-та степен за региона на Брюксел, информира БНР.

Предишната 3-та степен на тревога означаваше "възможна и вероятна" заплаха, а сега тя се определя като "сериозна и предстояща", според белгийския национален орган за анализи на сигурността. Полицейските патрули в Брюкселската метрополия се удвояват, метрото е спряно от движение. На населението се препоръчва да избягва места със силна концентрация на хора като летища, гари, търговски центрове, концерти или други публични прояви, както и да не се разпространяват слухове, а да се следят само съобщенията на официалните власти.

Повишаването на степента на тревога се дължи на нови данни във връзка с разследването на атентатите в Париж. Засега не се дават повече подробности за причините, за да се позволи на съдебните следователи да продължат разследването си.Брюкселският квартал Моленбек е смятан за база на джихадизма в Европа, отбелязва "Франс прес". Предполагаемият организатор на терористичните атаки в Париж, Абделхамид Абауд, който бе убит в сряда, и двама от извършителите - братята Брахим и Салах Абдеслам, са родом от там. Брахим се самовзриви при едно от нападенията, а Салах избяга и е в неизвестност.4-та степен на терористична заплаха беше задействана след атентата срещу Еврейския музей в Брюксел на 24 май 2014г.Властите съобщиха още, че ситуацията се следи всеки час и във всеки един момент степента на тревога отново може да бъде понижена, информира още БНР.