Музейни работници и библиотекари на протест за по-високи заплати

Животът

20-11-2015, 15:42

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Настояват и за увеличение на средствата за опазване културното наследство

Музейни работници и библиотекари от цялата страна излизат на протест. Те настояват в бюджета за следващата година да се предвидят повече пари за култура. Искат също и 50% увеличение на заплатите, съобщи бТВ. От година и половина Филип Петрунов е уредник в Националния исторически музей. С висше образование и заплата от 400 лева. След удръжките се стопява на 320 лв.

"Може да се каже, че си е обидно да си на минимална заплата, след като си учил 5 години за магистър, в момента продължавам с докторантура", каза Филип Петрунов, уредник в отдел "Археология" на НИМ. Филип и колегите му настояват за 50% ръст на заплатите, увеличение на средствата за опазване културното наследство и на единния разходен стандарт за галерии и музеи с регионален характер. Ако не бъдат чути, готвят символичен протест на 24 ноември - с плакати, подписки и протестни лентички. "Лентичките най-вероятно ще бъдат нашите фишове за заплатите", обясни Филип.

Библиотекарите също ще се присъединят. И техните заплати са около минималната. Дългогодишни библиотекари си спомнят, че преди 20 години заплатата им е била колкото на един учител, сега - изостава значително.
"Хората, които ръководят тази държава са много далече от библиотеките. Или смятат, че на нещо, което не носи пари на държавата не трябва да му се обръща внимание", коментира Здравка Шейретова.

По план бюджетът на Министерство на културата за догодина е с 12 милиона повече. По-голямата част парите обаче ще отидат за сценичните и културни институти. Едва 1 милион ще се насочат към държавните музеи.