Клайдерман изпълнява "Хубава си, моя горо" във Варна

Варна Лайф

20-11-2015, 09:25

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

За първи път пред варненската публика ще прозвучат емблематични мелодии от ранните години на пианиста

С двучасова програма от супер хитове и неизпълнявани досега във Варна композиции ще зарадва почитателите си в града най-издаваният в света пианист Ричард Клайдерман. Първата българска песен в репертоара му и още нови композиции ще прозвучат премиерно за България на 5 декември в Двореца на културата и спорта.

Наред с прочутата "Балада за Аделин", за първи път пред варненската публика ще прозвучат и други емблематични мелодии от ранните му години като "Елеана", "Тъжно сърце", "Спомен от детството", "Пътуване до Венеция" – все пиеси, които му носят световната слава на Принц на романтичното пиано.

В програмата е включена и много филмова музика - мелодиите от "Списъкът на Шиндлер", "Титаник", "Ново кино Парадизо". Ще чуем и аранжименти на известни класически мелодии като прочутото "Адажио" от балета "Спартак" на Арам Хачатурян,откъси от балета на Прокофиев "Ромео и Жулиета", френския "Кан-Кан" на Жак Офенбах и др. И още - композиции на Дейв Брубек, "Earth, Wind and Fire".

Варненската публика ще има привилегията първа да чуе очакваната българска мелодия в изпълнение на Клайдерман. Това е най-новият аранжимент, направен заедно с Оливие Тусон специално за концертите в България на нашата възрожденска песен "Хубава си, моя горо". Тя вече фигурира в официалните програми на световния музикант под името "Моята българска песен".

Видео с прекрасни моменти от българската природа е изготвено специално за концертите на Клайдерман във Варна и София тази година. Кадрите от България ще създават визуалната среда на концерта в Двореца на културата и спорта, където ще бъдат прожектирани на два огромни екрана. Варна присъства в тях с емблематичните си символи – Катедралата, Двореца на културата и спорта, Фарът и ветроходът "Калиакра" с развян трибагреник.