България няма да участва в операция срещу "Ислямска държава"

Животът

20-11-2015, 07:18

Снимка:

bulgarian.ruvr.ru

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Премиерът и военният министър се разминаха генерално в позициите си. По-късно Ненчев се поправи

Въпреки че все още няма запитване от страна на Франция за участие в евентуална сухопътна операция в Сирия, властите в София се опитват да формулират българската позиция по въпроса. Вместо обаче това да стане в Министерския съвет, те решиха да го правят пред медиите. Така вчера се стигна до драстично разминаване между премиера и министъра на отбраната, заради което се наложи по-късно Николай Ненчев да се поправи.

Премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че България няма да участва във военна операция срещу "Ислямска държава". "Винаги съм декларирал, че сме страна, която не воюва, и настояваме по дипломатически път да се решат тези проблеми. Защото, когато пращаш самолети и ракети, не можеш да очакваш мир от другата страна. Ние трябва да си направим ревизия на нашето поведение, говоря на нашето като ЕС, като НАТО, дали винаги външната ни политика е адекватна и дали това, което сме правили, е донесло очакваните резултати", каза той в Благоевград. От думите му стана ясно, че иска да предотврати евентуалното превръщане на България в мишена на терористичен удар.

Военният министър Николай Ненчев обаче допусна, че "теоретично бихме могли да участваме в сухопътна операция срещу ИД". "Бих се радвал, ако е възможно. Не сме водили до момента разговори в този смисъл. Предполагам, че това решение ще се вземе на ниво министри на отбраната на ЕС и в НАТО. Естествено, че имаме готовност да участваме в сухопътна операция, имаме и задължение. Една от основните мисии, която е пред МО и въоръжените сили, е точно такава - да участваме в мироопазващи действия извън границите на България", каза Ненчев в парламента, цитиран от "Фокус".

Няколко часа по-късно позицията на военния министър коренно се промени, след като беше установено разминаването й с тази на премиера. След съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешната, външната политика и за специалните служби относно терористичната опасност за България Ненчев обясни, че е говорил напълно хипотетично и че дори да ни поискат помощ, България няма да осигури дори логистика.

Премиерът и Ненчев се изказаха и по неофициалната информация, съобщена от БНТ, че автоматите "Калашников", използвани от терористите в Париж, са българско производство от 80-те години на миналия век. "В последните 15-20 години такъв автомат не е изнасян, това мога да кажа със сигурност. Ако някъде има от 80-те години нещо продадено и останало там... Но това са хипотези, които нито мога да опровергая, нито да потвърдя, докато не ни изпратят официално самия автомат. Тогава нашите експерти могат да кажат дали е произведен в България. Към този момент такова искане и такава информация нямаме", заяви Борисов. Министърът на отбраната пък каза, че "дори хипотетично да се предположи, че оръжието, открито в атентаторите в Париж, е българско, то е било произведено около 70-те и 80-те години и затова би било сложно и трудно да се направи проверка".

На борда на извънредно кацналия на бургаското летище Сарафово вчера сутринта самолет, пътуващ от Полша за Египет, не е открита бомба, съобщиха от МВР. Сигналът за бомба е подаден от 67-годишен поляк, който признал, че е прекалил с алкохола. Той е арестуван и ще бъде обвинен. Според бургаската полиция случаят е бил изяснен за по-малко от 30 минути след кацането.

Бивши и сегашни политици се надпреварваха вчера да проповядват по телевизиите, че гражданите трябва едва ли не да се радват, че заради сигурността ще им се орежат права, както предвижда поредната стратегия на МВР. "Системата от подслушване засилва сигурността", увери Соломон Паси пред Нова телевизия. "Трябва да сме наясно, че заради тероризма ще трябва да се отказваме от лични права", заяви депутатът от РБ Атанас Атанасов. Той бил убеден, че за да има ефективна борба с терористичната заплаха, службите трябва да имат повече права.