Изследват безплатно за белодробни заболявания

Животът

18-11-2015, 11:33

Снимка:

БНР

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

По данни на Световната здравна организация ХОББ ще бъде третата причина за смърт през 2020 г.

Безплатни консултации и спирометрични изследвания за белодробни заболявания ще се извършват днес в университетските болници във Варна и страната. Профилактиката е по повод Деня на хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ, който се отбелязва днес. Тази година мотото на световната кампания за превенция на ХОББ е "Все още не е късно!".

ХОББ е дългосрочно заболяване, което се дължи на възпаление на белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стесняване на дихателните пътища, водещи до затруднения в дишането. Заболеваемостта, болестността и смъртността от ХОББ нарастват застрашително в целия свят. Причина за това е разпространението на тютюнопушенето, замърсеността на околната среда и отделянето на вредни емисии в атмосферата, използването на въглища, дърва и непреработен петрол за домакински и производствени цели.

По данни на Световната здравна организация ХОББ ще бъде третата причина за смърт през 2020 г. Данните обаче показват, че към днешна дата тя вече заема това място в класацията, посочва доц. д-р Диана Петкова, прдседател на Българското дружество за белодробни болести – БДББ.

"В България разпределението на ХОББ по данни на екип на Белодробната клиника към УМБАЛ "Георги Странски“ в Плевен обхваща 14% от населението, продължава доц. Петкова. Изчислени са преките и непреки разходи за лечението на пациенти с това тежко инвалидизиращо заболяване. За всяка държава и всяка икономика те са голямо перо от държавния бюджет. Всяка година в Европейския съюз за лечение на тази болест се отделят 380 млрд.

Целта на белодробните специалисти по целия свят в днешния ден е да обърнат вниманието на обществеността и на политиците в отделните държави върху факта, че превенцията и ранното откриване на болестта може да спаси хиляди човешки животи. По инциатива на Българското дружество за белодробни болести и Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ днес в Народното събрание ще бъде представена Бялата книга за белодробно здраве в Европа.