Над 3000 българи посещават годишно Индонезия

Туризъм

17-11-2015, 14:03

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Стокооборотът между България и азиатската страна се увеличава с повече от 12% годишно

Между 3000 и 4000 българи посещават Индонезия годишно, докато туристите от страната у нас са около 1000. Това съобщи след среща със заместник-кмета на Варна Пейчо Пейчев посланикът на Индонезия в България Бунян Саптомо, чийто мандат изтича съвсем скоро. Според дипломата причината за тази тенденция се дължи най-вече на липсата на реклама на България в Индонезия. За сметка на това азиатската страна прави всичко възможно да се популязира у нас, включително и чрез откриването на курс по индонезийки език и култура в София, в който вече участват тридесетина души.

Известна пречка за индонезийските туристи у нас се явяват и визите, за които те трябва да чакат поне две седмици, а след това да минат и интервю в посолството. Това в известен смисъл може да отблъсне проявяващ интерес бизнесмени, отбеляза Бунян Саптомо. В същото време от два месеца гражданите на Европейския съюз могат да посещават свободно Индонезия.

При все това икономическите отношения между двете страни бележат ръст, отчете дипломатът. През последните пет години стокооборотът между двете страни се увеличава с повече от 12% годишно. Индонезия изнася основно кафе, дрехи и мебели, а а внася селскостопански продукти и машини.