Транспортното министерство иска "Гражданска отговорност" да се сключва и онлайн

Парите

16-11-2015, 08:15

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От ведомството на Ивайло Московски подкрепят предложението да отпадне зеленият стикер за валидна полица

Изричната забрана за сключване на автомобилната застраховка "Гражданска отговорност" онлайн поставя бариери пред свободното използване на електронни услуги. Това се казва в становище на Министерството на транспорта, изпратено до бившия заместник-председател на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев и председателя на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

Според новия Кодекс за застраховането, приет на първо четене от парламента, сключването онлайн на най-масовата застраховка "Гражданска отговорност" се забранява. Аргументите на авторите на кодекса от Комисията за финансов надзор (КФН) са, че са възможни грешки при попълването на данните от клиентите, заради което може да се откаже плащане.

Транспортното министерство подкрепя предложението на Тодоров и Богоев забраната за сключване на електронна полица да отпадне. Според транспортния министър Ивайло Московски трябва да се преодолее впечатлението за липса на правна сигурност, което кара потребителите да се колебаят да търсят услуги онлайн. Оттам припомнят, че транспортното министерство се опитва да води последователна политика спрямо електронните услуги. Подобни забрани обаче не са в интерес на обществото, казват още от ведомството на Московски.

Още при публикуването на проекта за нов кодекс за обществено обсъждане през септември ИТ индустрията у нас също се обяви против предлаганата от КФН забрана. Според представителите на бранша европейската практика е показала, че улесненият достъп и гъвкавата процедура повишават търсенето на услугата, но също така са и предпоставка за създаване на по-добра комуникация и обмяна на данни между застрахователите и органите за контрол и организация на пътното движение. Бизнесът е на мнение, че предложението е консервативно и изостава от европейските тенденции за въвеждане на електронни финансови услуги. Промяната трябва да отпадне, настояват категорично ИТ фирмите.

Транспортното министерство подкрепя и настояването да отпаднат зелените стикери за "Гражданска отговорност", залепени на предното стъкло на автомобила. По думите на Владимир Тодоров носители на информация за валидна полица вече не са стикерът или хартията, а регистрационният номер на автомобила. Информацията за всяка една застраховка се намира в регистъра на Гаранционния фонд, а пътната полиция е снабдена с таблети, чрез които прави проверка за валидността й.