"Градски транспорт" стяга старите автобуси с 3,4 млн. лева

Намери се банка, която да отпусне кредит на общинския превозвач

3,4 милиона лева планира да инвестира общинската фирма "Градски транспорт" за подобряване състоянието на старите автобуси през следващите две години. За целта дружеството е обявило обществена поръчка за доставка на резервни части и материали за ремонт по 13 обособени позиции. Резервни части ще бъдат поръчани за около стотина автобуса с марки "Мерцедес", "Тедом", "Неоплан", "Рено" и за ползваните за служебни цели пет автобуса "Ивеко", като най-много средства – 1,8 млн. лева се предвижда да бъдат похарчени за мерцедесите.

Поръчката включва и доставка на резервни части за скоростни кутии, лагери, филтри, автомобилни ремъци, семеринги, крепежни елементи, както и боя и бояджийски материали. Специално доставката на филтри е предназначена за изпълнение от специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания. Оферти за участие в поръчката ще се събират до 14 декември тази година. През 2016 г. трябва да бъдат платени около 1,7 млн. лева, както и през 2017 г.

Приблизително толкова излиза поддръжката на старите автобуси годишно, коментираха от ръководството натранспортната фирма, която от около две години разполага и със 70 нови автобуса с марка "Соларис". Освен необходимостта да се поддържат на 100% старите автобуси, за да се използват при нужда, ремонтът им е и с оглед решение на Общинския съвет, съгласно което "Градски транспорт" трябва да поеме всички линии в града. Последното е залегнало като условие в проекта за интегриран градски транспорт, който общинската администрация изпълнява.

Междувременно стана ясно, че се е намерила банка, която да отпусне кредит на общинския превозвач. Дружеството обяви отново обществена поръчка, след като при първата така и не бяха подадени офети. Предвид това, че кандидатът е само един, очакванията са, че поръчката ще бъде финализирана без забавяне. Очакваме да получим кредит до месец, заяви Максим Тодоров от Борда на директорите. Средствата в размер на 5 млн. лева ще бъдат изпозлвани за покриване на стари задължения.